Nieuws/Vrouw
267515486
Vrouw

Lust of rust: Zo word je gelukkig in de liefde

Hollandse Hoogte / Steve Prezant

Hollandse Hoogte / Steve Prezant

Nederland telt steeds meer singles. Niet erg zou je misschien denken, maar uit onderzoek van het CBS blijkt dat alleenstaanden minder welvarend zijn en minder tevreden met hun leven. Maar hoe word je gelukkig in de liefde? Want wat bepaalt eigenlijk voor welke partner je kiest? Psycholoog en singlecoach Meinou Lambeck legt het uit.

Hollandse Hoogte / Steve Prezant

Hollandse Hoogte / Steve Prezant

Meinou: "Sommigen hebben écht een lijstje met eigenschappen waaraan een partner moet voldoen. Maar meer dan 90% van je partnerkeuze wordt bepaald door een 'onbewust' lijstje. Dat onbewuste lijstje bevat fysieke, hormonale keuzes, zoals geur en uiterlijke kenmerken. Maar het bevat ook ervaringen uit je jeugd. De eerste liefdesrelatie in je leven is de relatie met je ouders. De manier waarop je bent opgevoed, heeft effect op de partner waar jij voor valt."

Ouders

"Dat betekent niet dat een vrouw iemand kiest die précies op haar vader lijkt. Maar als je ouders hebt die heel afstandelijk zijn en niet goed met gevoel kunnen omgaan, voel je je snel aangetrokken tot mannen die emotioneel niet beschikbaar zijn.

Zoals mannen met bindingsangst. En als je je als kind continu hebt aangepast aan je ontzettend dominante ouders, dan voel je je onbewust aangetrokken tot een partner die ook heel dominant is."

Doorbroken

De meeste mensen zijn zich niet bewust van dit patroon, stelt Meinou. "Ze gaan onbewust op zoek naar iets dat vertrouwd is. Zo kan het dat mensen die als kind zijn mishandeld, een partner hebben die hen slaat. Je laat dat makkelijker toe, omdat dat patroon zo vertrouwd is. En naast de patronen uit je jeugd, hebben ook eerdere liefdesrelaties invloed op jouw partnerkeuze."

Het goede nieuws als je op 'foute' types valt: het patroon kan wel worden doorbroken. "Als je steeds hetzelfde type mee naar huis neemt en dit blijkt meerdere keren niet te werken, dan kan het verstandig zijn om met je hoofd in plaats van met je gevoel te gaan kiezen."

Saai

Sommige vrouwen die op heel dominante mannen vallen, noemen andere types 'saai' of 'watjes'. Ze vinden die mannen dan niet aantrekkelijk. Maar als je leert omgaan met dingen die níet vertrouwd voor je zijn en je stopt met jezelf aanpassen aan een partner, dan kan het zijn dat je een dominante man opeens heel irritant vindt. En dat je je meer aangetrokken voelt tot een type dat je eerder 'saai' of 'een watje' vond. Iets tussen die twee types in is vaak het beste."

Verliefdheid wordt tegenwoordig ontzettend overschat. Relaties tussen mensen die zijn uitgehuwelijkt en relaties tussen mensen die verliefd zijn begonnen, blijken na een tijd niet te verschillen van elkaar. Na één tot twee jaar is een verliefdheid over, dan gaan mensen van elkaar houden. Verliefdheid zegt dus niets over jouw relatie na een paar jaar."

Gekwetst

"Als je iemand totaal niet aantrekkelijk vindt, wordt het lastig. Maar als je continu verliefd raakt op een 'fout' type, wordt het óók lastig. Bovendien: sommigen zijn op hun achttiende zo verliefd geweest op iemand en wachten tot hun veertigste tot ze weer net zo passioneel gek op een ander zijn.

Maar het kan best dat ze onbewust hebben uitgeschakeld dat ze nog zo verliefd kunnen worden, omdat ze heel erg gekwetst zijn. En dan heb je je hele leven zitten wachten op die verliefdheid!"

Omgeving

Je omgeving ziet soms eerder dan jijzelf of je weer een fout type aan de haak hebt geslagen, want vrienden en familie dragen die roze bril tenslotte niet. Maar in hoeverre is het handig om te luisteren naar de mening van de mensen om je heen? Weten zij het vaak beter dan jijzelf? Meinou: "Dat hangt erg af van de kennis die jouw omgeving heeft van relaties. En hoe goed die mensen jou en je nieuwe vlam kennen."

Er zijn weleens vrienden die iemand afraden om een relatie met een bepaald persoon te beginnen, omdat ze zelf vinden dat je geen hap door je keel moet krijgen in het begin van een relatie. Maar als jij die vlinders alleen van onbetrouwbare types krijgt, word je er uiteindelijk niet gelukkig van als je naar die vrienden luistert."

Bevestiging

"Mensen bevestigen elkaar ook vaak: single vrouwen roepen heel hard tegen elkaar dat je niet voor minder moet gaan, dat iemand perfect moet zijn. Dat is iets van deze tijd: mensen kunnen snel verder 'hoppen' naar een ander en zijn gewend alles te kunnen krijgen zoals ze dat willen. Deels daarom zijn er nu zoveel singles."

Maar moeten iedereen met een verkeerd liefdespatroon hulp zoeken? Meinou: "Ik ben natuurlijk niet onafhankelijk, maar als je er last van hebt, dan is het wel verstandig om hulp te zoeken. Want hoe komt het dat meerdere relaties van jou zijn misgelopen?"

Veel liefde

"Het is mazzel als je verliefd wordt op een goed persoon. Maar als jij door je verleden een 'foutje in je programmering' hebt en daardoor continu op de verkeerde types verliefd wordt, kun je daar je leven lang last van hebben. Terwijl je, als je je er bewust van bent, kunt kiezen voor een partner op wie je misschien niet stapelverliefd bent, maar voor wie je uiteindelijk heel veel liefde voelt."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.