Nieuws/Vrouw
268936863
Vrouw

Wivineke van Groningen: 'Ik kreeg geen werk omdat ik een televisiekop had'

Wij kennen haar nog als arts uit Medisch Centrum West. Tegenwoordig kruipt actrice Wivineke van Groningen (61) voor Soldaat van Oranje – De Musical in de huid, of eigenlijk het dikmaakpak, van koningin Wilhelmina.

Wivineke woont heerlijk landelijk aan een dijk, waar hondjes Juffie en Jantje elke bezoeker enthousiast begroeten. Ook hun baasje zelf, zo stellen we ons voor, als ze ’s avonds laat terugkomt van Soldaat van Oranje - De Musical, waarin ze gestalte geeft aan koningin Wilhelmina.

Dat doet ze al voor de vierde keer sinds 2017, met tussenpozen. “Tussendoor heb ik het een beetje bijgehouden, omdat ik dacht: ik kan altijd gebeld worden als iemand ziek is. Iedere week zong ik de liedjes, bijvoorbeeld in de auto, of deed ik een stuk tekst. Zo kon ik makkelijk weer instappen.”

Meer dan vijftien actrices gaven Wilhelmina al gestalte. Voelt het dan toch als jouw rol?

“Het grappige én soms frustrerende is dat je aan deze rol zelf niets meer hoeft te ontdekken. Je moet het gewoon doen zoals de anderen al deden. Ik weet nog dat Debbie Korper, een van de andere koninginnen, ooit tegen me zei: ‘Wilhelmina is van het stuk.’ In het begin werd daar ik muiterig van: ‘Je kunt het toch ook zó zeggen?’ Maar ze had gelijk. Pas als je het een tijdje doet, kun je er dingen van jezelf in stoppen.

Nu merk ik dat ik het me eigen heb gemaakt. Ik ben vast een andere koningin dan Henriëtte Tol, met wie ik de rol deel. Ik ben best straf, geloof ik. Potig, maar dat komt ook al door het dikmaakpak.”

Jij hebt Wilhelmina inmiddels een beetje leren kennen. Had je haar leuk gevonden, denk je?

“Ik zou onder de indruk zijn geweest, omdat ze nogal markant en uitgesproken was. Maar volgens de annalen was Wilhelmina ook gewoon een bitch, haha! Ze had een ontzettend humeurige kant en was vrij zeker van zichzelf. Megalomaan wil ik niet zeggen, maar zij en God stonden voor haar bovenaan. Geen idee of ze een leuke vrouw was. Daar denk ik niet bijna als ik haar speel.”

Is het belangrijk dat een verhaal als Soldaat van Oranje verteld blijft worden?

“Ja, dat vind ik wel. Dit verhaal moet doorgaan opdat we niet vergeten en ons het goede kunnen voornemen. Het feit dat Soldaat van Oranje nu al het negende jaar speelt, zegt iets over de interesse die er nog steeds is. Er komen gelukkig steeds nieuwe lichtingen kinderen, maar ook fans die voor de zesde, zevende keer komen. Ik hoop dat het stuk nog heel lang gespeeld mag worden.”

Wat voor rol speelde de oorlog in jouw jeugd?

“Op school werd er aandacht aan besteed en we hadden thuis fotoboeken over de Tweede Wereldoorlog. Die fascineerden me; ik ging vaak op een stoeltje voor de boekenkast zitten om al die gruwelijke foto’s te bekijken. Mijn vader had spannende verhalen over de oorlog, dat hij de Duitsers de verkeerde kant op had gestuurd.

Hij zat ondergedoken in Amsterdam. Mijn moeder komt uit een gezin van elf kinderen en ook zij zaten ondergedoken, met z’n allen in een hutje op de hei. Ik heb dus veel verhalen gehoord. Ik ben geen tweede generatie slachtoffer, maar ben er wel mee opgegroeid.”

We kennen je het beste als arts Eva uit Medisch Centrum West, waar twintig jaar geleden iedereen naar keek. Hoe was dat?

“Die rol heeft me veel opgeleverd: ik mocht voor een programma parachutespringen, in de cockpit vliegen en als ik in de trein per ongeluk – of expres! – geen kaartje had, was dat geen probleem. Het is schokkend hoeveel deuren voor je opengaan als je bekend bent. Maar ik dacht ook vaak: ‘Ik eet wel een ei vandaag, anders moet ik naar de winkel en dan kijkt iedereen naar me’...

Als ik toneel deed, stonden er in de pauze veertig kinderen die een handtekening wilden. Dat kon ik helemaal niet aan, ik was er veel te verlegen voor. Eigenlijk zat ik maar kort in de serie: na een jaar wilde ik eruit, wat me overigens niet in dank werd afgenomen. Vervolgens kreeg ik een tijdje geen werk omdat ik een ‘televisiekop’ had.”

Tekst: Tanja Spaander

De rest van het interview is op zaterdag te lezen in het VROUW magazine, geleverd met de Telegraaf.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.