Nieuws/Vrouw
271025225
Vrouw

Bewust kinderloos: 'Als ik oud ben, weet ik in ieder geval zeker dat niemand mij komt bezoeken'

Lilian is bewust kinderloos en heeft naar eigen zeggen nooit het ‘gevoel’ gehad dat ze moeder wilde worden. “Ik mis er niks aan en als ik later oud ben ook niet.”

Lilian is een schippersvrouw in hart en nieren; ze is opgevoed door schippers en is, nadat ze haar man had leren kennen, zelf ook schipper geworden. Met z'n tweeën varen ze regelmatig naar en over de Donau, waardoor ze telkens zeker drie weken weg zijn.

Internaat

Lilian groeide op in een heel grote familie. “Ik heb wel achttien ooms en tantes, die allemaal twee of drie kinderen hebben.”

Toch zag ze haar familie niet zo heel vaak, want als haar ouders op reis waren, zaten zij en haar broertje in een internaat. “Ik vond dat helemaal prima, maar mijn broertje had veel heimwee”, vertelt Lilian.

Verdriet

Ook zag Lilian veel verdriet bij haar ouders. “Als ze ons in het weekend ophaalden, wilde ik eigenlijk ook gewoon dingen met vrienden doen. Ik zag aan mijn ouders dat ze dan teleurgesteld waren.”

Een kind krijgen als je binnenvaartschipper bent, is volgens Lilian dan ook geen goede keuze. “Als ik mijn situatie vergelijk met collega’s die wel kinderen hebben, dan is mijn leven een stuk minder stressvol. Als zij hun kinderen in het weekend van het internaat halen, zie ik de enorme moeite die ze doen om het de kids zo veel mogelijk naar de zin te maken.”

Aan wal wonen

“Al moeten de ouders honderd kilometer rijden om de kinderen op te halen, dan doen ze dat.” Dat lijkt Lilian maar niks en aan wal wonen, is voor haar ook geen optie. “Mijn man en ik hebben het geprobeerd, maar wij kunnen ons bedrijf niet opgeven.”

Daardoor zouden ze een kind niet de stabiliteit en rust geven die het nodig heeft, vindt Lilian. “Op een schip wonen kan niet met kinderen. Zij hebben regelmaat nodig. Daarom was een kinderwens ook gewoon helemaal niet handig.”

De toekomst

De voornaamste vraag die Lilian uit haar omgeving krijgt, is hoe ze het dan later doet. “Mijn familie snapt het heel goed. Zij kennen de situatie. Maar in de omgeving wordt er vaak gevraagd hoe ik de toekomst dan zie. Of ik dan niet iets mis.”

“Maar ik mis niks. Ik heb een ontzettend leuk neefje en nichtje en ik vind het gezellig als ze op visite zijn, maar ik vind het ook prima als ze weggaan. En je hoort zo vaak dat ouderen in tehuizen op hun kinderen zitten te wachten. Als ik later in een bejaardentehuis zit, weet ik in ieder geval zeker dat niemand me komt bezoeken.”

Jij op VROUW.nl

Ben jij ook bewust kinderloos? Waarom?

Vertel het hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.