Nieuws/Vrouw
271189745
Vrouw

'Deze nieuwe Maaike... ik moet aan haar wennen'

burn out

burn out

Het is zover. Ik begin voor mezelf. Nu zal ik zien of ik inderdaad iets heb geleerd, van de burn-out en van de lessen die ik daaruit moest trekken.

burn out

burn out

Al meteen word ik met mijn neus op de feiten gedrukt, door - laten we eerlijk zijn - een luxeprobleem. Een maand nadat ik start, heb ik namelijk al meer dan genoeg werk. Ik neem alles aan. Want stel je voor dat ze me anders niet meer willen! Gevolg: tot diep in de nacht hang ik voor de computer, soms is het laatste wat ik zie voordat ik in slaap mijn scherm. Kedeng; op het toetsenbord in slaap gevallen.

Een even simpel als verfrissend inzicht

Ik mompel iets naar mezelf over grenzen aangeven, over magisch denken. Mijn grenzen aangeven doe ik niet. En ik denk potdorie weer dat ik door iets onmogelijks te doen (al het werk aannemen dat er bestaat, bij wijze van spreken) ik het gewenste effect (een goedlopende business) krijg. Heb ik dan niks geleerd? Als ik zo doorga, heb ik inderdaad niets geleerd en was die hele burn-out voor niks. Ik zal toch echt wat strenger moeten zijn voor mezelf.

En zo kijk ik op een dag in mijn agenda. Ik maak een urenplanning en constateer dat mijn agenda vol is. Overvol. Overovervol. Goh, dat is eigenlijk een even simpel als verfrissend inzicht. Bij een ander zou ik nooit afdwingen dat die tot ver over zijn grenzen gaat. Waarom ben ik dan niet zo 'streng' voor mezelf? Waarom geef ik die grenzen niet aan? En waarom heb ik eigenlijk nauwelijks focus? Waar ben ik nu echt goed ben?

Ik breng focus aan

In mijn agenda zie ik namelijk ook een paar klussen staan die eigenlijk beter bij een ander passen. Waarom zei ik daar 'Ja' op? Uit angst? Weer die angst… Waarom ga ik niet uit van mijn kracht in plaats van mijn angst? En dus, schoorvoetend, zeg ik 'Nee' tegen een klus. Hoe leuk ik die klus ook vind. En hoe graag ik hem ook wil doen.

En tot mijn verbazing is het niet zo dat ik opeens in een verdomhoekje zit. Sterker nog: ik breng focus aan en die zorgt voor klussen die beter bij me passen. En ja, ik heb het nog steeds druk. Maar er staat niet meer elke ochtend een afdruk van een toetsenbord in mijn voorhoofd. Deze nieuwe Maaike, ik moet aan haar wennen. Maar ik mag haar wel. Nu maar hopen dat ze blijft.

Over de burn-out files

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.