Nieuws/Vrouw
275208051
Vrouw

Werken met agressieve mensen: Ik kreeg een miskraam

Verhalen over gebrek aan personeel in de zorg zijn van alle tijden, een gegeven waardoor personeel soms in een levensgevaarlijke situatie belandt. Irene (55) was zwanger toen ze werd aangevallen door een patiënt: "Dat ik toen volledig in elkaar ben geramd was voor mij de druppel."

"Ik heb twintig jaar in de psychiatrie, zwakzinnigen- en ouderenzorg gewerkt en levensgevaarlijke toestanden meegemaakt. Nu hoor ik in het nieuws de verhalen over het tekort aan personeel en de problemen daardoor, maar dat is nooit anders geweest; er waren destijds ook al te weinig handjes. Ik werkte op Craeyenburch, een instelling voor zwakzinnigen in Nootdorp.

Schaar in schouder

Als ik nachtdienst had, 'stond' ik in mijn eentje op drie woningen. Elke woning had twee keer zes patiënten. Dit was niet te doen. Op een avond is een collega ingesloten door een man. Hij stak een schaar in zijn schouder, vlak naast zijn hart. Dit soort incidenten werden destijds in de doofpot gestopt. Er werd gewoon nooit meer over gepraat.

Nog een incident wat ik me goed kan herinneren, omdat ik er nog steeds de gevolgen van ervaar, was tijdens een voorstelling. Er werden namelijk regelmatig leuke dingen georganiseerd.

Syndroom van Down

Een meisje met het syndroom van Down was mee en ik was al uit voorzorg achter haar gaan staan toen ik zag dat ze vervelend begon te doen. Ik zei zachtjes dat ze rustig aan moest doen. Dit was voor haar reden om mij te pakken. Ze pakte me bij mij haren en trok me hard tegen haar stoel. Ik heb nu nóg last van mijn knieën daardoor.

In dit geval waren er gelukkig collega’s die konden ingrijpen, maar dat was niet altijd het geval. Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat toen ik als uitzendkracht werkte, ik totaal ongeïnformeerd op de afdeling opname belandde.

Koude kraan

De mensen die daar zaten waren helemaal doorgedraaid. Daar voelde ik me echt onveilig. Ik wist niets van de mensen en stond in mijn eentje op zo’n dertig man. Mijn taak was om te observeren en te rapporteren. In mijn eentje kon ik niks.

Om toch wat te kunnen doen zette ik wel eens iemand onder een koude kraan om rustig te krijgen. Sommige patiënten bond ik washandjes om hun handen zodat ze zichzelf niet konden bezeren.

Bijdehand

Aangevallen worden was dagelijkse kost, maar de keer dat ik in elkaar ben geramd was voor mij de druppel. Ik stond op een groep jongvolwassenen en was bezig in de keuken.

Die jongvolwassenen zijn allemaal bijdehand. Maar van deze persoon had ik het nooit zien aankomen. Hij was altijd redelijk rustig, maar ik had al een bepaald gevoel van jaloezie gemerkt. Hij wist dat ik een kleine drie maanden in verwachting was.

Miskraam

Ik weet niet wat hem op dat moment triggerde, maar hij vloog me ineens aan. Ik droeg een ketting en die trok hij zo hard van mijn nek dat ook mijn nek beschadigde. Het was een grote jongen dus ik lag ook zo op de grond.

Ik kon niks en hij bleef maar op me in slaan. Volgens mij is hij uiteindelijk uit zichzelf gestopt. Ik heb mijn dienst daarna gewoon af gemaakt. Een dag erna kreeg ik een miskraam.

Alarmknop

Toen trok ik het niet meer. Ik was er zo erg van geschrokken, maar ik kon bij niemand mijn verhaal kwijt. De instanties lieten mij als een baksteen vallen. Niemand is met mij een gesprek aan gegaan.

Ik heb hierna nog wel een tijdje gewerkt. We kregen naar aanleiding van dit voorval een alarmknop om onze nek. Dat was op zich al beter dan niets, maar sommige patiënten hadden wel door dat ze die dus eerst moesten pakken.

Afgekeurd

Dit heeft er mede toe geleid dat ik op mijn 36e werd afgekeurd, al kwam dat ook door mijn fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren, red.). Ik heb het toch altijd naar mijn zin gehad; verplegen zat in mijn bloed en dit hoorde erbij. Tot een bepaald niveau kon ik dat accepteren.

Klappen horen erbij. De meesten accepteren alles en doen met hart en ziel dit werk, maar er zijn zaken die aan het licht moeten komen. Men moet inzien dat dit werk levensgevaarlijk is zolang er te weinig personeel wordt ingezet. En men moet stoppen met incidenten in de doofpot stoppen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.