Nieuws/Vrouw
27581263
Vrouw

Sleur in de relatie? Ga desnoods samen bungeejumpen!

Alles laten slingeren, je verjaardag vergeten of te laat komen bij een ouderavond. Allemaal dingen waar wij vrouwen ons aan kunnen ergeren. Maar heb je échte relatieproblemen? Dan kan je aankloppen bij Esther Kluwer, zij werd vandaag benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzame relaties en welzijn.

Eerlijk gezegd schrok ik er een beetje van. Want waarom is dit eigenlijk nodig? Esther: "Het scheidingspercentage ligt op 40% en dat is best hoog. Bovendien brengt een scheiding heel wat schade met zich mee, niet alleen in financieel opzicht maar ook psychologisch."

Goed voor je gezondheid

"Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat een relatie duurzaam maakt. Bovendien is een goede relatie goed voor je gezondheid." Volgens Esther zijn de drie grootste relatieproblemen: sleur, vreemdgaan en botsende karakters (conflict)

"Nu hoeft vreemdgaan niet altijd tot een scheiding te leiden. Het is alleen moeilijk om vreemdgaan te accepteren, maar sommige mensen kunnen elkaar vergeven."Voor sleur geeft Esther twee tips: "Onderneem nieuwe, spannende dingen en maak tijd voor elkaar. Ga desnoods samen bungeejumpen of een avondje uit zonder de kinderen (en zónder telefoon)."

Door Arnaud Mooij

Door Arnaud Mooij

Seks belangrijk onderdeel

Seks is volgens de hoogleraar ook een belangrijk onderdeel van een goede relatie. "Stellen met een langdurige relatie weten dat de passie minder wordt, en dat tijd effect heeft op je seksleven. Belangrijker nog is de combinatie van commitment en intimiteit. Relaties die dat hebben slagen over het algemeen vaker dan relaties waarbij dat niet zo is."

Met commitment bedoelt Esther de intentie om met elkaar oud te willen worden. "Door willen gaan, verbondenheid voelen en je er volledig voor inzetten, ook als het een keer wat minder gaat." Zelf is ze al 21 jaar samen met haar man en heeft ze drie kinderen. Ze benadrukt: "Maar het is niet zo dat je zelf een relatie moet hebben om een onderzoek goed te kunnen uitvoeren."

Goede relatie, gezonde relatie. Maar kunnen we single ook gelukkig zijn? Zonder twijfel: "Zeker. Wat belangrijk is, is de sterke behoefte van mensen aan verbondenheid. De meeste mensen vinden dit in partnerrelaties, maar dat kan ook in vriendschapsrelaties." En daarvan is onze minister-president misschien wel het bekendste voorbeeld!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.