Nieuws/Vrouw
279731355
Vrouw

Emma vernoemde zoon naar overleden broer: ‘Het voelde alsof dit het laatste was wat we konden doen’

Gisteren werd bekend dat zanger Dinand Woesthoff zijn dochtertje vernoemde naar zijn overleden vrouw Guusje Nederhorst. VROUW vroeg jullie naar de bijzondere verhalen achter de namen van jullie kinderen. Emma de Jong (48) reageerde: "Mijn oudste zoon is vernoemd naar mijn broer die op 36-jarige leeftijd plotseling overleed."

"Mijn broer en ik groeiden op met zeven jaar leeftijdsverschil. Vroeger keek ik naar hem op, hij was mijn grote broer. Naarmate we ouder werden, begonnen we steeds meer dingen samen te ondernemen. We gingen samen op stap, bespraken allerlei zaken met elkaar en werden steeds hechter. Ik had er nooit bij stilgestaan dat het op een dag allemaal anders zou kunnen zijn."

"Ik kan het mij nog goed herinneren: ik was zes maanden zwanger toen ik mijn man -nu ex- en mijn baas mijn kantoor binnen zag komen. Hun gezichten stonden ernstig. ‘Ik heb niet zulk mooi nieuws,’ begon mijn ex voorzichtig. Wietze was onderweg naar zijn werk op de motor aangereden door een trekker. De bestuurder van de trekker had hem nooit gezien. Hij was op slag dood."

Dubbel gevoel

"De periode die volgde, ging in een roes voorbij. Ik kon niet meer van mijn zwangerschap genieten, omdat ik rouwde om mijn broer die nog maar 36 jaar was. Daarnaast ben je ook bezig met je baby. Je gaat naar zwangerschapsgym, maakt de babykamer in orde en zoekt een kinderwagen uit. Zo’n dubbel gevoel."

"Mijn omgeving begreep mij niet. Mensen zeiden dat ik vooral blij moest zijn. Ik kreeg een kindje, waarom was ik dan aan het rouwen? Ik begreep dat niet. Het heeft dan ook best lang geduurd voordat ik er een beetje mee om kon gaan. Ik heb geen afscheid van hem kunnen nemen, omdat het zo plotseling kwam. Het een plekje geven, is dan vreselijk moeilijk."

Eerbetoon

"Vlak nadat we te horen kregen dat Wietze overleden was, wist ik al dat ik onze zoon naar hem wilde vernoemen. We besloten onze zoon Wietze-Jan te noemen, met als roepnaam Arjan. Wietze voor mijn broer, Jan voor mijn vader. Mijn ex was het daar meteen mee eens en ook mijn ouders vonden het een heel mooi en goed idee."

"Het voelt goed om hem te vernoemen. Het is een stukje respect naar hem toe. Mijn broer wist van mijn zwangerschap, hij heeft alleen het laatste stukje niet meegemaakt. Zelf had hij een hekel aan vernoemen, dus ik denk dat hij ook had gezegd dat het voor hem niet had gehoeven, maar dat hij het in zijn hart wel heel mooi had gevonden. Het voelde voor ons alsof het het laatste was wat we konden doen. Een mooie manier om hem te eren."

Enigst kind

"Het is nu achttien jaar geleden, maar het verdriet en het gemis is er nog steeds. De scherpe kantjes zijn ervan af, maar ik mis hem bij de mijlpalen in het leven. Met Kerst, met de geboorte van mijn andere twee kinderen en met zoveel andere kleine dingen. Niet zo lang geleden is mijn vader overleden. Toen miste ik hem ook heel erg. Als broer en zus hoor je er samen te zijn voor je moeder. Nu zat ik als enige bij mijn moeder. Ik mis hem, continu."

"Ik hoop dat Wietze trots op mij is. Hoop dat hij vindt dat ik het goed doe. En als ik hem nu iets zou mogen zeggen, zou ik hem willen vragen of hij goed op pap wil passen…"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.