Vrouw/Columns & Opinie
28023425
Columns & Opinie

Blog - De weg naar alleenstaand moederschap

Deel 2: Mijn eitjes en ik worden er niet jonger op

Isabelle Don Griot

Isabelle Don Griot

Isabelle Don Griot (35) was er vroeger van overtuigd dat ze jong moeder zou worden, maar haar relatie strandde en het leven liep anders dan gedacht. Op haar 30e kreeg ze een maagverkleinende operatie. Dit zorgde er niet alleen voor dat Isabelle er anders uit ging zien, maar ook dat ze anders over zaken in het leven ging nadenken. Met deze blog neemt Isabelle je wekelijks mee in haar leven als (hopelijk) toekomstige BAM-mer: bewust alleenstaande moeder. Deze week: het maken van dé keuze.

Isabelle Don Griot

Isabelle Don Griot

Nadenken, nadenken, nadenken. Dat is wat ik van 2018 tot februari 2019 heb gedaan. Het wellicht aangaan van het alleenstaand moederschap is natuurlijk niet iets wat je zomaar even kunt beslissen. Maar er moest een keer een keuze worden gemaakt. Mijn eitjes en ik worden er tenslotte ook niet jonger op.

In december 2018 ben ik tante geworden van een fantastisch neefje, Elliot. Mijn aangewakkerde kinderwens linkte ik in eerste instantie aan mijn broer en schoonzus die een kindje verwachtten. Ik dacht dat op het moment dat ik mijn kleine neefje zou zien, mijn eigen gevoel voor een kindje zou wegebben en er gewoon heel veel liefde voor Elliot zou achterblijven. Maar bij het zien van al zijn foto’s en filmpjes en het zien van mijn broer met een kindje, werden mijn moedergevoelens alleen maar versterkt.

Lijstjes

Vanaf dat moment ben ik heel veel lijstjes gaan maken en research gaan doen. Ik ben namelijk iemand die alles uitgezocht wil hebben voordat ze überhaupt overgaat tot actie. Dus kwamen er voors- en tegens-lijstjes. Waarom zou ik wel en waarom zou ik niet aan alleenstaand moederschap moeten beginnen?

Maar ik maakte ook mijn financiën inzichtelijk, onderzocht op welke toeslagen ik in de toekomst recht zou hebben en berekende mijn salaris als ik in de toekomst minder zou gaan werken.

Ik wilde dat ik mijn keuze niet alleen baseerde op mijn gevoel, maar ook op de realiteit. Kan het wel alleen? Na het hele internet te hebben doorzocht naar informatie en de website van Medisch Centrum Kinderwens (fertiliteitskliniek bij mij in de buurt) van voor naar achter te hebben doorgepluisd, was ik er voor mezelf helemaal uit. Ik wil dit. Er was alleen nog één obstakel dat ik moest nemen. En die zat in mijn hoofd.

Het obstakel

Het bewust kiezen voor een kindje bleef ik als iets egoïstisch zien. Als je als stel gaat voor gezinsuitbreiding, dan voelt dat op de een of andere manier, voor mij in ieder geval, toch natuurlijker dan dat een vrouw alleen zegt: ’Ik wil een kind’.

Ik als alleenstaande zou er heel bewust voor kiezen om een kind op de wereld te gaan zetten. Is dat dan niet egoïstisch? Is het egoïstisch dat ik mijn kind een vader ontneem? Voor dit laatste stukje nam ik mijn moeder in vertrouwen. Ik vertelde haar over mijn laatste twijfel, waarop ze zei: „Maar kinderen krijgen doe je altijd omdat je het zelf leuk vindt. Dat maakt geen verschil met koppels of als je alleen bent. In die zin is kinderen krijgen toch altijd een beetje egoïstisch.”

Deze laatste bevestiging van mijn moeder gaf voor mij de grootste doorslag. En daarnaast ook het feit dat ik denk dat ik een heel goede moeder zal zijn, en dat het ontzettend zonde is als ik dat verloren laat gaan. Dat ik mijn uiterste best wil doen een lief en mooi mens groot te brengen.

Dus nam ik definitief het besluit om voor het bewust alleenstaande moederschap te gaan (BAM). Op mijn verjaardag (februari 2019) heb ik deze keuze aan mijn ouders en beste vriendin verteld. En met dit gedeeld te hebben werd het echt, ik ga dit gewoon doen! Dat de mensen om wie ik zo enorm veel geef volledig achter mij staan, is natuurlijk een mega bonus en daar ben ik enorm dankbaar voor.

Lees hier deel 1 terug: Na mijn gastric bypass werd ik een ander persoon

Volg de verhalen van Isabelle ook via haar YouTube-kanaal.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.