Nieuws/Vrouw
288575630
Vrouw

'Je kunt veel meer dan je denkt'

Mieke Kosters

Mieke Kosters

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over hoe moeilijk het is om iets af te leren.

Mieke Kosters

Mieke Kosters

"Als je niet zo vaak te laat wilt komen, moet je gewoon eerder van huis weggaan", zegt Vriendin. Ik leg haar uit dat het allemaal zo simpel niet is. Dat het feit dat ik vaak te laat kom niets te maken heeft met disrespect. Dat ik gewoon te vaak denk dat alles nog wel past in een uur.

Beter plannen

Ik geloof best dat mijn te laat komen een kwestie is van slecht kunnen kiezen en prioriteren. Maar de andere kant ervan is dat ik heel flexibel ben en creatief en veel aankan in korte tijd. Kniesoor die dan klaagt over een paar minuutjes. Toch? Vriendin vindt alles wat ik inbreng smoesjes. "Je moet gewoon beter plannen."

De grap is dat je het advies 'je moet het gewoon doen' heel vaak hoort. Als je slaapproblemen hebt, moet je gewoon eerder naar bed. Ben je een bingewatcher, dan moet je gewoon stoppen met series kijken en wil je afvallen, dan moet je gewoon minder eten.

Dovemansoren

Nu is 'het gewoon doen' in mijn visie het slechtste én het beste advies wat je iemand kunt geven. Het punt is dat je er alles mee platslaat. Lukt het iemand niet om z'n gedrag te veranderen, dan is 'gewoon doen' tegen dovemansoren gericht.

Niemand kiest er bewust voor om altijd te laat te komen, verslaafd te raken aan Netflix-series of veel te zwaar te worden. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. En met 'het gewoon doen' is er geen ruimte voor die oorzaken. Je argumenten worden niet gehoord, je twijfels niet erkend en je achterliggende zorgen genegeerd. Dus wil je dit advies niet horen.

Voorwaarde

Aan de andere kant is de uiteindelijke oplossing altijd: het gewoon doen! Wel eerder van huis gaan en 'nee' zeggen tegen nog een serie, cracker of bakje chips. Alleen: dat lukt pas als je inzicht hebt in je argumenten, gedachten en gevoelens die je nu juist tegenhouden om het te doen.

Voorwaarde is dat je echt wilt veranderen. Ik vind iets te laat komen bijvoorbeeld eigenlijk niet zo erg. Mijn 'lijdensdruk' is niet hoog genoeg om mijn eigen argumenten te weerleggen en in actie te komen. Tja, is het doel niet zo belangrijk, dan is het vrijwel onmogelijk jezelf te motiveren.

Wijntje

Wil je wel degelijk veranderen, je voornemens waarmaken en lekkerder in je vel komen? Dan moet je op zoek gaan naar je blokkades. Pas als je zelfbewust bent, kun je je eigen gedachten weerleggen én nieuw gedrag kiezen: is eerder van huis gaan echt zo moeilijk?

Ben je werkelijk saai als je een keer geen wijntje meedrinkt? Is het 100% zeker dat je niet kunt stoppen met drop eten als je moe bent en kun je echt niet leren om anders met emoties om te gaan? Natuurlijk wel! Je kunt veel meer dan je denkt. Doe het maar eens en ervaar zelf dat de wereld niet vergaat. Sterker nog, het helpt direct. Kwestie van gewoon doen!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.