Vrouw/Praat Mee
292910771
Praat Mee

Moet er een verbod komen op de verkoop van lachgas?

Moet er een verbod komen op de verkoop van lachgas?

Moet er een verbod komen op de verkoop van lachgas?

Het ziet er hartstikke gezellig en kleurrijk uit, maar dat lachgas niet om te lachen is, weten twee twintigers die na overmatig gebruik ervan met een gedeeltelijke dwarslaesie in ziekenhuis MST in Enschede belandden. Het is niet duidelijk of ze er ooit nog helemaal bovenop komen. Vind jij dat er strenger moet worden opgetreden tegen de verkoop en het gebruik van lachgas? Praat mee!

Moet er een verbod komen op de verkoop van lachgas?

Moet er een verbod komen op de verkoop van lachgas?

Lachgas wordt geïnhaleerd uit een ballon en komt zo via de longen in het bloed terecht. Het hart brengt het bloed met lachgas direct naar de hersenen en andere organen.

Lachgas heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelsel. Na inademing vanuit de ballon ervaar je een korte roes. Soms wordt er gelachen, vandaar de naam.

Het effect treedt na zo’n 20 seconden op en houdt enkele minuten aan, na 1 tot 5 minuten is het uitgewerkt. Het gebruik van lachgas is volgens verslavingsinstantie Jellinek sinds een paar jaar weer populair in het uitgaanscircuit.

Vrij verkrijgbaar

Vorig jaar waarschuwde revalidatiearts Christof Smit in Nieuwsuur al voor de gevolgen van overmatig gebruik van lachgas. Hij gaf aan een toename te zien van mensen die neurologische schade of een dwarslaesie aan het gebruik ervan hebben overgehouden.

Voorheen viel lachgas onder onder de Geneesmiddelenwet en kon recreatief gebruik gemakkelijk worden tegengegaan, maar sinds een uitspraak van de Hoge Raad in 2016 en een arrest van het Europees Hof van Justitie in 2014, valt het onder de Warenwet. Dat maakt de verkoop ervan veel eenvoudiger. De patronen zijn vrij te verkrijgen bij verschillende winkels.

Praat mee

Wat vind jij? Moet er strenger worden opgetreden tegen de verkoop en het gebruik van lachgas? Hoe zou dat volgens jou moeten gebeuren? Of vind dat je dat onzin en vind jij dat het – net als alcohol – gewoon met mate moet worden genuttigd en dat extra maatregelen niet nodig zijn? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.