Vrouw/Culinair
295489078
Culinair

VROUW Magazine

Recept voor overheerlijke saucijzenbroodjes

Dit recept komt uit het kookboek ’Van kop tot staart’ van Gertjan Kiers (Uitgeverij Kosmos).

Dit recept komt uit het kookboek ’Van kop tot staart’ van Gertjan Kiers (Uitgeverij Kosmos).

„Mijmerend over de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde, herinner ik me ineens de zondagochtenden. Dan luisterde ik samen met mijn zusje naar de Ko de Boswachtershow op de radio. Met een beetje geluk stonden er wat kliekjes van de vorige avond, waaronder een pyrex schaaltje met ‒ zacht geworden ‒ chipjes. Ik vond het hoe dan ook een feestje. Weet je wat ook een feestje is? Saucijzenbroodjes maken! Lees snel het recept voor saucijzenbroodjes.”

Dit recept komt uit het kookboek ’Van kop tot staart’ van Gertjan Kiers (Uitgeverij Kosmos).

Dit recept komt uit het kookboek ’Van kop tot staart’ van Gertjan Kiers (Uitgeverij Kosmos).

Ingrediënten voor 8 saucijzenbroodjes:

  • 25 ml water
  • 25 ml volle melk
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 2 eieren
  • 300 g varkensgehakt
  • 3 g versgemalen zwarte peper
  • 5 g fijn zeezout
  • 8 plakjes bladerdeeg (12 x 12 cm, diepvries)

Bereidingswijze saucijzenbroodje:

Stap 1

Verwarm het water met de melk en de boter in een klein pannetje op medium vuur totdat de boter is gesmolten.

Stap 2

Zet het vuur lager en voeg de bloem toe. Roer continu met een houten lepel en verwarm ± 5 minuten om de bloem te laten garen.

Haal het pannetje van het vuur en roer een ei door het mengsel; blijf roeren totdat het ei volledig is opgenomen en er een glanzend soezendeeg is ontstaan. Laat het soezendeeg afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 3

Doe intussen het gehakt in een mengkom, voeg peper en zeezout toe en kneed dit door het gehakt. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg intussen de plakjes bladerdeeg op het werkblad en laat ze ontdooien.

Stap 4

Kneed het afgekoelde soezendeeg door het gehakt en schep het gehaktmengsel in een spuitzak. Knip de punt van de spuitzak af, zodat er een opening van 2½ tot 3 centimeter ontstaat. Spuit op ongeveer een derde van de onderkant mooie horizontale cilinders van het gehaktmengsel op de plakjes bladerdeeg. Bestrijk de onderste randen van het bladerdeeg licht met water en vouw de bovenkant van de deegplakjes over de gehaktvulling. Druk de lange randen van het deeg met een vork aan. Klop het tweede ei los en bestrijk de saucijzenbroodjes met ei.

Stap 5

Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ± 20 minuten goudbruin. Eet ze warm of laat ze op een rooster afkoelen.

Meer VROUW

Dit artikel staat in het nieuwe VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf). Als premiumlid kun je het ook (soms al eerder) online lezen. Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.