Nieuws/Vrouw
301124973
Vrouw

Sophie zwemt Amsterdam City Swim met moeder (72) en zus

Voor de tweede keer doet Sophie Hilbrand zondag - samen met 2540 anderen - mee aan de Amsterdam City Swim om geld op te halen voor de spierziekte ALS. Dit jaar zwemt ze voor 'ome Hans', de oom van haar vriend Waldemar. Hans overleed op 14 mei aan ALS. Sophie: "Het is zó’n onmenselijke ziekte. Hij raakte opgesloten in zijn eigen lichaam."

"Hans was een Amsterdamse zeevaarder en vervolgens timmerman. Een grote man met een baard die heel erg van praten, klussen, eten en zijn vrouw Corrie hield. Dan kwam hij bijvoorbeeld langs met zelfgemaakte pesto. En hij hielp iedereen altijd met verhuizen, hij was heel handig. Als er iets was, moest je Hans hebben.

Stemcomputer

Zo’n twee jaar geleden kreeg hij de diagnose ALS. Het erge was dat het in zijn mond begon. Het is overal erg, maar juist praten en genieten van eten was zo karakteristiek voor hem. Maar daar viel het dus als eerste uit.

Hij ging een beetje met een dubbele tong praten, alsof hij dronken was. Maar het praten werd steeds moeilijker en ging uiteindelijk alleen nog met een stemcomputer. En op een gegeven moment kon hij ook niet meer eten.

Ome Hans toen hij nog kon genieten van een hapje en een drankje / Eigen beeld

Ome Hans toen hij nog kon genieten van een hapje en een drankje / Eigen beeld

Kaarsje

ALS is zo erg omdat je opgesloten raakt in je lichaam. Hans was in zijn hoofd nog helemaal gezond. Hij en zijn vrouw Corrie zijn er heel dapper en stoer mee omgegaan. Langzaam doodgaan, dat je functies worden afgenomen, is echt onmenselijk. Op een gegeven moment kon hij zijn spraakcomputer niet meer goed bedienen, omdat de ALS ook in zijn handen zat.

Hans' ziekteproces maakte ook heel veel indruk op onze kinderen. Robin (8) mocht laatst op school een verhaal vertellen over iets dat ze had meegemaakt. Robin vertelde over ome Hans. En als we op vakantie zijn, wil ze ook graag even een kaarsje voor hem aansteken."

Zus

Sophies zus heeft al vier keer de Amsterdam City Swim gezwommen en ook Sophie deed in 2015 al eens mee. Sophie: "In 2015 vertelde mijn zus dat ze het ging doen en toen besloot ik spontaan mee te doen.

Dit jaar dacht ik: 'Nu ga ik voor ome Hans zwemmen.' Mijn zus en zwager doen ook weer mee en ook mijn moeder (72) jaar zwemt dit keer mee. We hebben laatst zwemles gehad, omdat mijn moeder riep dat ze de hele tijd werd ingehaald door anderen en dat ze niet begreep wat ze verkeerd deed."

Prominenten-wave

Sophie gelooft dat ze de 2 kilometer komende zondag 9 september prima aankan. In 2015 werd de route ingekort, omdat twintig deelnemers onderkoeld uit het water werden gehaald. Sophie: "Ik droeg een wetsuit en vond het daardoor goed te doen.

Ik hoop dat we dit keer zonder wetsuit kunnen. We zitten in de prominenten-wave omdat ik meedoe. Daar zitten naast bn’ers mensen in die het parcours binnen 30 minuten zwemmen. Onze moeder zegt steeds: "Jullie moeten maar lekker doorzwemmen." Maar dat doen we niet. Dan haalt iedereen ons maar in."

Geld aan Sophie doneren voor ALS kan hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.