Nieuws/Vrouw
304612884
Vrouw

Koningsdag Top 5 Van festival tot Máxima mojito

Van vrijmarkten tot festivals, Nederland is klaar voor een feestje morgen. Toeristen van heinde en verre verzamelen zich in Amsterdam om dit unieke Nederlandse feest mee te vieren (en helaas zijn er steevast tientallen de klos, die nog denken dat het oranje festijn op 30 april wordt gevierd). Koningsdag staat altijd bol van de tradities, zoals deze Top 5. Doe jij daar elk jaar trouw aan mee, of sla je dat oranjebittertje liever over?

1. Vrijmarkten

We zijn er mee opgegroeid, mee naar toe genomen, we hebben er spullen verkocht en gekocht. Als je vroeg in de ochtend vertrok, kon je dat barbiehuis kopen waar je je ouders al zo lang om had gesmeekt had. Of wat dacht je van 20 Donald Ducks voor 5 euro?

Alles wordt nog elk jaar uit garages, slaapkamers en zolders gesleept, in de hoop dat mensen erin geïnteresseerd zijn. Kleedje na kleedje ligt vol met tweedehandse schatten, wachtend op een nieuwe eigenaar. Nostalgie ten top.

2. Oranje tompouce

Of lekker op z’n Hollands: tompoes. Al vroeg in de ochtend staan er rijen voor de bakkers met het beste oranje gebak, gevuld met banketbakkersroom. De feestdag is niet compleet zonder deze lekkernij, het liefst met een kop koffie erbij.

Maar waar haal je nou de lekkerste? Volgens verschillende websites koop je de beste tompoes in Maassluis, bij bakkerij Holtkamp!

3. Festivals

Oranjekoorts, Kingsland, 538 Koningsdag. Dit zijn maar een paar festivals waar een stuiterende menigte op Hollandse klassiekers mee danst en zingt. De line-ups variëren van populaire Dutchies zoals de Snollebollekes, tot de Zweedse DJ Alesso.

Natuurlijk kun je ook Koningsnacht vieren, of beide – als je een ijzersterke conditie hebt.

4. Oranjebitter

De naam zegt het eigenlijk al, dit traditionele drankje is oranje en… tja, bitter. De alcoholische versnapering met de Hollandse vlag op het etiket vliegt de slijterijen uit. Als je het liever niet puur drinkt, zijn er ook heerlijke cocktails die je ermee kunt maken.

Maak bijvoorbeeld de Royal Orange, een cocktail die is afgeleid van de Aperol Spritz. Of de Máxima Mojito, een koninklijke variant met oranjebitter, sinaasappel, rietsuiker, bruiswater en limoen.

5. Oranje

Het is al vaak genoemd in dit artikel, maar alles draait toch eigenlijk om de kleur oranje. Is het mogelijk om Koningsdag te vieren zonder cliché oranje accessoires zoals een oranje zonnebril, pruik of kleding?

Als je deze kleur echt vreselijk vindt, kun je altijd kiezen voor het traditionele Nederlandse vlaggetje op de wang. Net zo leuk en net zo Hollands als… Koningsdag.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.