Nieuws/Vrouw
305807612
Vrouw

Blij als 't blinkt

Simone Alkema

Simone Alkema

Je hebt er misschien een broertje dood aan, maar voor sommigen is schoonmaken hun lust en hun leven. Deze professionele poetsvrouwen werken op bijzondere plekken en genieten pas als alles weer glimt.

Simone Alkema

Simone Alkema

Simone Alkema (42) is getrouwd met Bert en zorgt samen met een collega voor het schoonmaakwerk in Paleis Soestdijk.

Toen ik op het paleis…

“In 1999 begon, was de situatie nog anders. Prinses Juliana en Prins Bernhard woonden er nog. Mijn functie heette Hulp Huishoudelijke Dienst; we waren met zo’n 14 medewerkers en vielen onder de Dienst Koninklijk Huis. De taken werden verdeeld: ik maakte onder meer de kantoren en kamers van het interne personeel schoon. Bij ziekte of vakanties viel ik weleens in voor mensen die de kamers van de familie deden.”

Alles veranderde…

“Toen de prins en prinses in 2004 overleden. Bijna iedereen moest op zoek naar ander werk en wat ging er met het paleis gebeuren? Uiteindelijk werd het opengesteld voor bezoekers. Dat was wel wennen: opeens liepen er mensen in de tuin, terwijl voorheen iedereen daarbuiten moest blijven. Er worden nu zelfs concerten gegeven.”

Het paleis heeft…

“Zo’n 165 vertrekken. Mijn collega en ik doen ieder de helft; zij de Baarn-kant, ik de Soester-kant. Bezoekers moeten een onvergetelijk dagje uit hebben, dus zorg ik ervoor dat alle kamers waar zij komen, blinken. Ik werk alleen buiten de paaltjes van de publieksroute, voor alles daarbinnen zorgt een schoonmaakbedrijf. Zij doen ook de bezoekerstoiletten.”

Er gaat weleens…

“Iets kapot tijdens het schoonmaken, ja. Er is nog nooit een kroonluchter van het plafond gekomen hoor, maar als er een stukje van een meubel losraakt, moet ik het melden en dan wordt het gerepareerd. De eerste keer toen zoiets gebeurde, ging ik het met knikkende knieën vertellen. Ik kreeg er niet voor op mijn kop, hoor. Ze weten dat het heel oude meubels zijn en waar wordt gewerkt, gaat nu eenmaal weleens iets stuk.”

Als mensen horen…

“Waar ik werk, willen ze altijd van alles weten over de koninklijke familie. Vooral toen de prins en prinses nog leefden. Ik heb ook in de keuken gewerkt, dan vroegen mensen bijvoorbeeld of Prins Bernhard ook boerenkool at. Maar die dingen wil en mag ik niet vertellen, daar heb ik ooit voor getekend. Die mensen hebben ook recht op een privéleven, dus van mij horen ze niets.”

Ik weet nog dat ik…

“De eerste keer Juliana zag en dacht: ze is het echt! Want ik kende haar alleen van televisie. Maar dat wende snel. Toen ik voor het eerst langs het gebouw liep, bleef ik ook even staan, maar nu is het gewoon mijn werkplek. Het gekke is: als ik thuis ben en Soestdijk komt op tv, zit ik op het puntje van de bank. Maar zodra ik hier ben, heb ik dat niet. Dat gaat er toch vanaf na 17 jaar.”

Mensen kijken vaak neer…

“Op schoonmaakwerk; dat merk ik nog steeds. Maar ik vind het leuk. Als ik een kroonluchter heb gepoetst die daar vervolgens blinkend hangt, kan ik daar echt van genieten. Of van pas gestofzuigde vloerbedekking zonder voetstappen... Heerlijk als alles netjes, schoon en opgeruimd is. En ja hoor, thuis poets ik naar hartenlust verder.”

Meer professionele poetsvrouwen die op bijzondere plekken werken lees je deze week in VROUW magazine!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.