Vrouw/Columns & Opinie
316188159
Columns & Opinie

'Geef die Afghaanse verkrachter een enkeltje thuisland'

In 2016 is in een Amsterdamse winkel een licht verstandelijk beperkte vrouw (18) bewezen verkracht door een Afghaanse vluchteling (36). Ze wilde weten wat een tas kostte maar hij lokte haar vervolgens mee het magazijn in.

De advocaat van de man vergoelijkte dat het een jongen was die de gelegenheid zag 'een slippertje' te maken. "Wat er gebeurd is, past ook wel in de losse sfeer van de Nieuwendijk", voegde hij er aan toe. De Afghaan kreeg een lichte straf om te voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning ook nog eens kwijt zou raken.

Verkrachting

Volslagen onthutst dekt de lading niet. Ik hoef niet uit te leggen dat je een grens overschrijdt als je seks bij iemand afdwingt, toch? Daar hebben we een term voor: verkrachting. Ook als je het nooit overkomen is, heb je er niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat het vreselijk ingrijpend en traumatiserend is.

En omdat er geen enkel excuus te verzinnen is om deze daad te vergoelijken, kunnen de straffen wat mij betreft niet hoog genoeg zijn. Wij vrouwen roepen nog weleens gekscherend 'Pik eraf', als we het erover hebben. Maar dat lijkt mij écht een prima plan.

Geslachtsdelen

Goed, we leven in een beschaafd land en om iemands geslachtsdelen met een (dan natuurlijk ook het liefst bot) mes te verwijderen om je punt te maken, past daar niet helemaal bij. Daar leggen we ons bij neer. We vertrouwen daarom op het oordeel van de rechter.

We vertrouwen erop dat er een andere gepaste straf komt. Niet even de gemeentetuintjes aanschoffelen of een paar dagen stofzuigen in het lokale verzorgingshuis. Daders moeten bloeden, ook al is het dan niet in letterlijke zin.

Verblijfsstatus

De Afghaanse vluchteling heeft zich misdragen. Maar echt nextlevel misdragen. Hij heeft niet een pakje kauwgom gestolen of staan wildplassen in de Amsterdamse grachten. Nee, hij heeft een destijds 18-jarige vrouw beroofd van haar onbevangenheid.

Als je ergens een winkel binnenstapt om de prijs van een tas te vragen, verwacht je niet even later verkracht weer naar buiten te lopen. En als dat dan gebeurt, verwacht je al helemaal niet dat een rechter met het straffen rekening houdt met de verblijfsstatus van de man. Dat de rechter een mildere straf geeft om die vergunning te behouden - 20 maanden in plaats van 24 maanden - is tenenkrommend.

Hypotheek

Wat de gevolgen van iemands afschuwelijke daden zijn voor de rest van zijn leven, mag toch geen belemmering vormen voor de strafmaat? Een taxichauffeur die straallam achter het stuur stapt en een kind doodrijdt, geef je ook niet zijn rijbewijs terug, omdat hij anders zijn baan kwijt raakt en zijn hypotheek niet meer kan betalen?

Er is een misdaad begaan! Deze Afghaan heeft een misdaad begaan. Niets 'verzachtende omstandigheden'! Niets rekening houden met alles erom heen. Straffen. Heel hard straffen. Ik weet dat we in een rechtsstaat leven en dat iedereen recht heeft op verdediging.

Losse sfeer

Ik zal nooit snappen hoe je als advocaat een misdadiger kunt verdedigen, maar daarom zul je mij ook nooit in die functie in de rechtszaal zien. Ik zou mezelf niet meer kunnen aankijken en 's nachts geen oog meer dichtdoen als ik 'aan de verkeerde kant' zou staan.

Bij de woorden 'Wat er gebeurd is, past ook wel in de losse sfeer van de Nieuwendijk', draaide mijn maag om. Wat ben je dán voor een advocaat, als je dat soort woorden durft uit te spreken. Misselijkmakend.

Enkeltje

Deze straf klopt niet, dat voelen we allemaal. Burgers, politici... we duikelen allemaal over het feit dat deze Afghaan gewoon in Nederland mag blijven en ongetwijfeld over een tijdje een volgend slachtoffer zal maken. En als dat dan gebeurt, dan lullen we dat wel weer recht, toch?

Nou, niet, wat mij betreft. Als je iemand verkracht, verspeel je ieder recht om in Nederland te blijven. Het lijkt me niet zo'n ingewikkelde spelregel om je aan te houden. Doe je het toch, dan ontvang je een enkeltje geboorteland.

Bloederig

Hier moeten we echt eens ballen gaan tonen, want op deze manier wordt alleen maar het signaal afgegeven dat je hier in Nederland overal mee wegkomt. Wie zou dat willen? Als de rechter er niet uitkomt, willen wij vrouwen eventueel wel voorzien in een geschikt advies. Dat wordt dan wel een vrij bloederig advies, voorspel ik. Dus geef nou maar gewoon die hoogste straf en boek deze man een ticket naar huis.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.