Vrouw/Culinair
322661439
Culinair

VROUW Magazine

Recept: Shirpera (Afghaanse fudge)

Recept uit ’Parwana’ van Farida en Fatema Ayubi.

Recept uit ’Parwana’ van Farida en Fatema Ayubi.

Culi-expert Marjolein: „Ik ben nogal dol op mijn auto. Ze is ook beeldig. Lili-Marleen (door mijn dochter geringschattend ‘Lenie’ genoemd) is ijsblauw en het dak kan eraf. Zo’n auto vraagt gewoon om een picknickmand in de achterbak. En in die picknickmand stoppen we in ieder geval shirpera.”

Recept uit ’Parwana’ van Farida en Fatema Ayubi.

Recept uit ’Parwana’ van Farida en Fatema Ayubi.

Ingrediënten shirpera:

Voor 24 stuks:

~ 440 g basterdsuiker

~ 2 tl gemalen kardemom

~ 1 el rozenwater

~ 1 el boter

~ 100 g amandelsnippers

~ 50 g grof gehakte pistachenoten

~ 670 g (volle)melkpoeder

~ 50 g fijngehakte pistachenoten

~ handje pistachestukjes, om te garneren

Bereidingswijze shirpera:

Stap 1

Vet een bakplaat van 30 x 20 centimeter licht in en bekleed deze met bakpapier dat aan elk uiteinde een beetje overhangt; hiermee kunt u de shirpera straks makkelijk optillen en verplaatsen.

Stap 2

Meng de suiker en 250 milliliter water in een pan op hoog vuur en laat de suiker oplossen. Breng het geheel aan de kook en laat alles, zonder te roeren, nog 5 minuten koken tot de siroop dikker wordt en de keukenthermometer 110-112 °C aangeeft.

Stap 3

Haal de pan van het vuur en giet de siroop in een grote kom. Voeg de kardemom, het rozenwater, de boter, amandelen en grof gehakte pistachenoten toe. Meng alles met een houten lepel en voeg het melkpoeder in delen toe. Roer iedere keer snel even door.

Stap 4

Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakplaat. Strooi er de fijngehakte pistachenoten over en duw ze zachtjes in de fudge. Garneer alles tot slot met de pistachestukjes. Laat het geheel een nacht rusten op kamertemperatuur en stevig worden.

Meer recepten

Net als Marjolein zin om met een picknickmand op stap te gaan? Dan zijn deze broodjes tonijnmayonaise met gepofte paprika heerlijk om de mand mee te vullen. Maak dan ook meteen deze knapperige pindakoekjes en je bent klaar voor een geweldige picknick!

Dit recept staat in het nieuwe VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf). Als premiumlid kun je het ook (soms al eerder) online lezen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop