Vrouw/Seks & Relaties
326399676
Seks & Relaties

'Het opbiechten van een slippertje richt alleen maar meer schade aan'

Een elkaar beminnend stel

Een elkaar beminnend stel

Overspel scoort. Althans: het gluren naar anderen die zich er schuldig aan maken. Het populaire VROUW-feuilleton Dagboek van een minnares is daarom in boekvorm verschenen.

Een elkaar beminnend stel

Een elkaar beminnend stel

Ook is sinds 1 mei wekelijks de online tv-serie met Viggo Waas en Eva Laurenssen te zien op Telegraaf VNDG. Maar aanpappen met een gebonden man, dat zouden veel vrouwen nóóit doen. Toch?

Gezwicht

Niets is minder waar, blijkt uit een peiling op VROUW.nl onder ruim 3300 vrouwen. Maar liefst 1 op de 3 is ooit zelf gezwicht voor een man die gebonden was. En niet per ongeluk: 78% wist van begin af aan hoe de kaarten geschud waren.

"Je zag het in de eerste aflevering van de online serie", zegt psycholoog Jeffrey Wijnberg. "Eerst zegt zij dat ze het niet kan, een relatie met een getrouwde man. Daarna kan ze het blijkbaar toch! Ik hoor die voorbeelden ook in mijn praktijk."

Slechts 29%

"In het begin vindt de vrouw het geen probleem dat hij bezet is. Maar na verloop van tijd gaat de hartstocht over in gevoel en dan wordt het lastig. Want hij wil natuurlijk niet weg bij zijn echtgenote..."

Dat blijkt ook uit de enquête. Slechts 1 op de 3 gebonden mannen beloofde de minnares dat hij zijn vrouw zou verlaten. 1 op de 5 deed dat ook daadwerkelijk. Van de relaties die daaruit voortkwamen hield slechts 29% stand.

Niet veel voor nodig

Wijnberg is ervan overtuigd dat mannen vaker vreemdgaan dan vrouwen. "Dat komt omdat er niet veel voor nodig is om een man te verleiden. Een aantrekkelijke vrouw die naar hem knipoogt, is vaak al voldoende. Vrouwen willen meer actie voor ze zich gewonnen geven."

Van de mensen die de enquête invulden is 33% ooit vreemdgegaan. Het cliché dat vrouwen alleen seks kunnen hebben als ze gevoelens voor iemand hebben, gaat voor de meeste deelneemsters niet op.

Betere seks

Slechts 27% was verliefd, 34% was op zoek naar meer spanning en 21% wilde graag betere seks. Andere veelgenoemde redenen zijn gebrek aan aandacht binnen de relatie, eenzaamheid of 'een dronken bui'.

Wijnberg onderschrijft dat niet alle vrouwen uit zijn op een relatie: "Er zijn er genoeg die wel de lusten willen en niet de lasten. Jonge meiden worden sneller verliefd, maar volwassen dames kunnen de affaire ook op een andere manier bekijken. Die zien de voordelen: ze hoeven niet zijn onderbroeken te wassen."

Geen slimme zet

Bij 58% van de vreemdgaande vrouwen is de partner nooit achter het bedrog gekomen. Was de man wel op de hoogte, dan was dat in 42% van de gevallen omdat zij dit zelf opbiechtte. Of dit een slimme zet is, valt te betwijfelen. Van de dames die werden bedrogen, zegt 79% dat ze hun partner niet meer konden vertrouwen.

"Je kunt dat vertrouwen bijna niet herwinnen", stelt Wijnberg. "Want als iemand het één keer doet, waarom dan geen tweede keer? In mijn praktijk raad ik stellen in zo'n geval aan om samen uit te zoeken wat ervoor nodig is om het vertrouwen terug te krijgen. Maar ik zal eerlijk zijn: dat lukt slechts in enkele gevallen."

Slippertje

Hij raadt daarom aan een slippertje vooral niet op te biechten. "Het is wat anders als het om een affaire of een serieuze verliefdheid gaat. Maar als je eenmalig en licht dronken een keer met iemand in bed bent beland, richt opbiechten alleen maar meer schade aan."

Van de mannen die het overspel van hun partner ontdekten, ging slechts 12% weg. Van de vrouwen die aangaven zelf ooit bedrogen te zijn (53%) pakten er veel meer hun koffers: 45%.

Een heel gezin overhoop

Tot slot de hamvraag: 'Wie heeft er schuld aan de affaire?' 50% meende dat de partner alle blaam treft, 39% vindt dat beide partijen iets te verwijten valt. Toch vindt Wijnberg dat de minnares zich niet kan verschuilen achter smoesjes als 'Het is niet mijn probleem'. "Dat is jezelf voor de gek houden, je haalt immers wel een heel gezin overhoop. En als het niets voorstelt, waarom doe je het dan?"

Klik hier voor meer informatie

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.