Nieuws/Vrouw
326611425
Vrouw

Istahil werd op 6-jarige leeftijd besneden: Ik huilde en gilde

Dat een deel van je clitoris wordt afgesneden met een scheermes of dat je vagina wordt dichtgenaaid met enkel een gaatje om door te plassen... Afschuwelijk en toch ondergaan wereldwijd dagelijks 8000 jonge meisjes dit lot. Vandaag, International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation, staan we daarbij stil. Zoals met de actie #DeWereldwijvenUnCut van De Wereldwijven.

Wereldwijf Eva van Dorst-Smit: "Wereldwijd zijn 200 miljoen vrouwen besneden. En het gebeurt niet alleen ver van huis. Want het mag dan verboden zijn, ook in Nederland lopen tientallen meisjes het risico. En maar liefst 30.000 vrouwen die in Nederland wonen hebben het meegemaakt. Toch blijft het een taboe en dat moet nu eens afgelopen zijn."

Besnijdenis

Besnijdenissen vinden vooral plaats in Afrika, maar ook in Azië, het Midden-Oosten en soms in Europa. Met bijvoorbeeld een scheermesje of een stuk glas wordt de clitoris deels weggesneden en/of worden de schaamlippen weggehaald en wordt de vagina dichtgenaaid tot er alleen een gaatje over is om door te menstrueren of te plassen.

Mensenrechtenjurist Annemarie Middelburg: ""Meisjes worden vaak zonder verdoving en meestal in primitieve omstandigheden besneden. De gevolgen van een besnijdenis kunnen groot zijn. Van infecties en chronische pijn tot slecht kunnen plassen. Seks is voor de vrouwen die de meest erge vorm hebben ondergaan vaak heel pijnlijk.”

Normaal

"Voor Westerse vrouwen is het moeilijk te begrijpen waarom een moeder haar eigen dochter dit zou aandoen. Maar zo simpel ligt het niet. In sommige Afrikaanse landen is het besnijden zo gewoon, dat vrouwen niet beter weten. Dus ze weten ook niet dat er risico's aan kleven. Als er een meisje sterft tijdens het besnijden, zien ze het als de wil van God.

En als zij de risico's wel weten is het alsnog een lastige keuze. Meisjes die besneden zijn worden vaak als 'schoon' gezien. Onbesneden vrouwen kunnen geen man vinden en worden behandeld als outcast. Ik sprak met een moeder (24) in Senegal die hiermee worstelde. Ze wilde haar dochter geen pijn doen, maar wilde ook niet dat zij buitengesloten zou worden."

6 jaar

Istahil Abdulahi (47, foto) werd op 6-jarige leeftijd besneden. In haar geboorteland Somalië ondergaat 97,7% van de meisjes dat lot. Zij wist dan ook niet beter. Pas toen ze veertien jaar later in Nederland belandde, besefte ze dat ze anders was.

"Ik sloeg een blaadje open en dacht: 'Hè, kan het er ook zo uitzien?', vertelt zij in een video van De Wereldwijven. Haar moeder had gezegd dat als het niet gedaan werd, zij niet schoon zou zijn en niemand haar meer zou willen.

Huilen en gillen

Haar besnijdenis kan ze zich nog goed herinneren. "Ik werd meegesleurd en vastgehouden op de grond. Mijn benen werden wijd getrokken en ik kreeg een doek in mijn mond. Er wordt verwacht dat je dapper bent. Maar hoe kan dat als je 6 jaar bent? Ik voelde de angst, huilde en gilde maar kon niet bewegen. Ik kon niet anders dan het ondergaan."

Zonder verdoving werden met een scheermesje haar clitoris en schaamlippen verwijderd. Er werd daarna nooit meer over gesproken. Eenmaal in Nederland ging Istahil - inmiddels begin twintig - vragen stellen. "Er ontstond een gevoel van 'Potverdorie, hoe kan dit nou en waarom?' Er was iets van mij afgenomen, waarvoor ik geen toestemming had gegeven. Alles was voor me beslist."

Actie

"Omdat deze vrouwen het vaak lastig vinden een vuist te maken, komen wij, De Wereldwijven in actie. We willen het onderwerp vrouwenbesnijdenis uit de taboesfeer halen en de discussie aanzwengelen hoe we deze vrouwen, ook in Nederland, het beste kunnen ondersteunen", vertelt Eva

Door vrouwen te vragen om met hun handen een hartje bij hun vulva te maken en zo op de foto te gaan, willen we aandacht vragen voor vrouwenbesnijdenis. Aandacht die er nog te weinig is. Als een man zijn penis eraf wordt gesneden staat de pers er bol van, waarom zijn deze miljoenen besneden vrouwen geen nieuws?"

Hersteloperatie

"In Nederland is er een hersteloperatie mogelijk", vertelt Annemarie. Tijdens de besnijdenis wordt van de clitoris, een orgaan dat wel 10 cm lang is, namelijk alleen het topje afgesneden. Door een relatief eenvoudige operatie wordt het dieperliggende deel van de clitoris naar boven gehaald. Ook kunnen kleine schaamlippen tijdens deze operatie worden gecreëerd.

Deze operatie wordt helaas niet vergoed, omdat het College voor Zorgverzekeringen verminking definieert als een ‘ernstige verminking die direct in het oog springt en dat doet dit niet.’"

Minder pijn

"En dat terwijl wetenschappelijk onderzoek uit Frankrijk bewijst dat deze operatie wel degelijk werkt. Ik ken veel vrouwen die deze operatie hebben ondergaan. Behalve dat ze minder pijn hebben, voelen ze zich weer compleet en meer ‘vrouw’. Als het aan ons ligt, wordt die operatie straks dus wel gewoon vergoed."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.