Vrouw/Praat Mee
328549154
Praat Mee

Pfff... ook zo'n last van die overgang? 6 dingen die je zeker herkent

vrouw zwetend

vrouw zwetend

Je wilt de deur uit, maar bent eerst een half uur op zoek naar je mobiel die in de koelkast blijkt te liggen. Je irriteert je mateloos aan je medemens. 's Nachts lig je te woelen en te draaien. En overdag zou je soms huilend onder een dekentje willen wegkruipen. Vrouwen van boven de vijftig zullen deze verschijnselen ogenblikkelijk kunnen duiden.

vrouw zwetend

vrouw zwetend

Catherine van Heest, oprichtster van Care for Women, een organisatie die gespecialiseerde hulp biedt aan vrouwen in de overgang, weet er alles van.

"Als ik een top 6 moest maken van zaken die je tegenkomt in de overgang zou bij mij op de eerste plaats stemmingswisselingen staan. Het is Jantje lacht, Jantje huilt. Je zit met je kinderen aan tafel en je zoon draait de dop van de pindakaas op de jampot. Dan kan in één keer je stemming helemaal omslaan. Je valt uit en dat is totaal niet in verhouding met wat er zojuist gebeurd is. Omdat we relatief laat kinderen krijgen, hebben vrouwen in de overgang vaak nog puberkinderen in huis en dan is het niet altijd even gezellig. Ik weet daar zelf ook alles van. Ik ben 47 en mijn zoon is veertien.”

"Op plaats twee staat met stip irritatie. Je zit op je werk en je college draait zachtjes muziek, die niet helemaal jouw muziek is. Normaal zou je je er niet zoveel van aantrekken, maar nu irriteert het je mateloos.”

Slecht slapen

“Met stip op drie staat slecht slapen. Je hebt last van nachtzweten en moet er zelfs uit om te douchen of je nachtjapon te wisselen. Als dat slechte slapen maar lang genoeg aanhoudt, hoe gezellig ben je dan nog? Als je daarbij nog werkt en ook nog mantelzorger bent – iets wat we in deze leeftijdsfase veel zien – dan is je lontje natuurlijk op een gegeven moment vrij kort.”

Depressieve gevoelens horen er ook bij. Het is een klacht die niet snel herkend wordt als overgangsklacht, en die soms verkeerd wordt weggezet als een echte depressie. Maar depressieve emoties horen heel erg bij de overgang. Je hormonen schommelen en daarmee je serotonine. Daarmee is het sombere gevoel er ook niet continue.”

Vergeetachtig

“En dan die vergeetachtigheid... Herkenbaar? Ook dat heeft alles met hormonen te maken en hun invloed op de hersenen. Dat is niet alleen voorbehouden aan vrouwen in de overgang, overigens. Ook zwangere vrouwen hebben daar last van. Soms zelfs nog een jaar na de zwangerschap. Zolang duurt het om te ontzwangeren.“

Paniek- en angstaanvallen kunnen ook overgangsgerelateerd zijn. Soms kan dat echt resulteren in een dramatische angst als straatvrees.”

Al met al dus een heel palet van lastige symptomen waarmee vrouwen in de overgang te maken kunnen krijgen: “Als je daarnaast ook nog stress ervaart, kunnen al deze bovenstaande klachten verergeren. Best pittig.”

Praat mee

Wat zijn de dingen die jij tegenkomt in de overgang? Hoeveel last heb jij daarvan? Praat mee.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.