Vrouw/Columns & Opinie
332220550
Columns & Opinie

'Geen verschoonplekken? Er is meer mis in de winkelstraten!'

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Er is commotie op Twitter en in mannenland. Er zijn niet genoeg toiletten waar mannen hun baby’s kunnen verschonen. Die opklaptafels met plastic verschoonmatten hangen bijna altijd in het damestoilet. En dat is raar natuurlijk. Want de onderliggende boodschap, dat baby’s verschonen een vrouwenaangelegenheid is, is er een die nog uit de 60’s stamt, maar wat mij betreft is er meer mis in winkelstraten...

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Want waarom overkomt het mij, sinds ik weer in Nederland woon, regelmatig dat ik met kleine stuiterende koters haastig tussen de schappen door ren op zoek naar een winkelmedewerker omdat een of meer kleintjes (natuurlijk altijd in de verste uithoek van de winkel) overvallen worden door het ik-moet-plassen-virus?

In andere landen zie ik toiletten in werkelijk iedere winkel of supermarkt, maar in Nederland schijnen de ontwerpers van vooral de supermarkten totaal vergeten te zijn dat hun bezoekers weleens moeten plassen of anderszins, laat staan dat ze baby’s verschonen. Wat is dat voor service, Jumbo, Plus, Appie of Lidl?

Hoge nood

‘O help,’ denk ik als ik weer eens met een of twee piepende kleintjes met hoge nood door de gangen storm, ‘wat nou als de medewerker zegt dat we niet mee mogen naar het personeelstoilet? Wat nou als we niet mogen plassen ergens tussen de gestapelde kratten bierflesjes en afgedankte lege flessen en de dozen tonijn?’ Want ook dat heb ik weleens meegemaakt. Een medewerker die doodleuk stelde dat het personeelstoilet alleen voor het personeel was (waarop ik me met mijn toen drie-jarige zoon maar naar de parkeerplaats van het betreffende winkelcentrumpje verplaatste).

"Ikmoetnu"

Maar het zou niet zo moeten zijn dat ik me als klant onderweg naar een medewerker afvraag of we zodadelijk niet in de problemen komen. ‘Hou je het nog, schatje?’ hijg ik terwijl ik mijn ikmoetnuikmoetnuikmoetnu schreeuwende kroost met gestrekte armen voor me uit houd, haastig zoekend naar de eerste de beste vakkenvuller. ‘Nog even volhouden, ja, alsjeblieft?!’ Mijn hoge-noodkids zijn inmiddels 5 en 6 jaar oud en ongelukjes komen zelden meer voor maar nog altijd heb ik standaard schone setjes in de auto liggen. Om dit soort situaties te kunnen opvangen onder andere.

Ik begrijp ook de gedachte van die supermarkten niet. Altijd als we van zo’n wc in het personeelshok gebruik mogen maken, moet er iemand van het personeel mee. Als vader van twee ben ik daarbinnen dan al snel 5 of 10 minuten bezig. Al die tijd staat het personeelslid dan als een soort waakhond te wachten tot we weer door de klapdeuren de winkel in zijn gelopen. Al die tijd heeft ie geen pindakaas kunnen bijvullen of wat dan ook. Twintig plasklanten op een dag en je bent een paar uur verder.

Winkelende vader

Nee, borstvoedingsplaatsen, invalide- en winkeltoiletten of verschoonplaatsen, die zullen wel teveel plek innemen. Opbrengst per vierkante meter. Verbouwingskosten. Wat anders kan er achter het idee zitten klanten een plasgelegenheid te ontzeggen dan geld?

Als winkelende vader word ik er wel flexibel van in mijn hoofd. Razendsnel scan ik de mogelijkheden en handel ernaar. Buiten plassen, verschonen op het damestoilet in een andere winkel of sassen in een lege colafles voor mijn part. Ik heb alles inmiddels al voorbij zien komen.

Natuurlijk, de winkelstraten hebben het zwaar in deze tijd en de ene na de andere keten sluit zijn deuren. Maar bedenk liever een systeem dat ervoor zorgt dat er minder eten weggegooid hoeft te worden omdat het over de datum is ofzo, dan dat er geen gelegenheid is voor je bezoekers om te plassen. Of om hun baby te verschonen, in zowel het dames- als het herentoilet. Amen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.