Nieuws/Vrouw
333341263
Vrouw

Bianca (46): Ik nam mijn moeder in huis

Ik nam mijn moeder in huis

Ik nam mijn moeder in huis

57 procent van de VROUW-lezeressen zou haar ouders niet in huis nemen. Ondenkbaar voor Bianca Schoonderwoerd (46). Zij nam haar inmiddels 71-jarige moeder in huis nadat haar vader overleed.

Ik nam mijn moeder in huis

Ik nam mijn moeder in huis

Alleen wonen was geen optie

"Bijna twee jaar geleden belde mijn vader plotseling op dat ik hem moest komen halen", vertelt Bianca. "Ik bracht hem naar het ziekenhuis en daar heeft hij uiteindelijk zes weken op de Intensive Care gelegen. Ondertussen werd mijn moeder geopereerd aan haar heup, zodat ze voor mijn vader kon zorgen wanneer hij thuis zou komen. Helaas mocht het niet zo zijn en kwam mijn vader te overlijden."

Na de dood van haar vader moest er een oplossing worden gezocht voor de woonsituatie van haar moeder. "Het was geen optie om in haar oude huis te blijven. Mijn ouders woonden in een chaletpark, middenin het bos. Maar omdat mijn moeder bijna helemaal doof is, vonden wij het niet veilig om haar daar alleen te laten blijven. Ze hoort de deurbel niet en zou ons niet kunnen bellen wanneer ze hulp nodig heeft. Ook zou de eenzaamheid daar snel toeslaan."

Een groter huis

Maar wat doe je dan? Bianca: "Een verzorgingstehuis was ook geen optie. Kom daar maar eens voor in aanmerking. Mijn moeder is daar ook nog ‘te goed’ voor, ze is nog heel actief." Daarom besloten Bianca en haar gezin te verhuizen naar een groter huis. "Hier heeft mijn moeder een eigen woon- en slaapkamer, haar eigen plekje."

Nu haar moeder bij hen in huis woont, staat Bianca altijd voor haar klaar. "We eten altijd samen, ik help haar met haar medicijnen en zet bijvoorbeeld haar fiets klaar als ze naar buiten gaat. Op dit moment heeft mijn moeder nog geen grote fysieke zorg nodig, maar dat gaat natuurlijk nog wel komen."

Verantwoordelijkheidsgevoel

Omdat Bianca mantelzorger is van haar moeder, las ze het artikel met de tips van psycholoog Roos Woltering met veel interesse. "Ik vond het een heel mooi artikel, het is belangrijk jezelf niet vergeten en je ‘watertank’ niet leeg te laten lopen. Maar ik merk dat dat in de praktijk voor mij heel moeilijk is."

Omdat haar moeder bij haar in huis woont, is Bianca altijd met de zorg bezig. "Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Terwijl dat niet altijd nodig is, omdat mijn moeder fysiek nog heel goed is. Ik maak me altijd zorgen over haar."

"Je kunt het vergelijken met de zorgen die je hebt voor je kind. Als ik het gevoel heb dat mijn moeder sip is, trek ik me dat heel erg aan. Zelfs als ze zegt dat er niets is. En als ze met de auto weg wil, dan zorg ik ervoor dat er genoeg benzine in de auto zit zodat ze daar niet aan hoeft te denken."

Privacy

Het is voor Bianca en haar gezin een bewuste keuze geweest om haar moeder in huis te nemen, maar het is toch ook een hele verandering. "We staan er uiteraard helemaal achter, maar het is erg wennen voor iedereen. Voor ons als gezin, maar ook voor mijn moeder."

Het punt waarop het gezin zich het meest op aan heeft moeten passen? Privacy. "Dat mis je echt", vertelt Bianca. "Je eigen plekje is nu ook van iemand anders. ’s Avonds zit mijn moeder bij ons in de woonkamer; ik mis het om met mijn vriend de hele avond op de bank te hangen. Gewoon wij, met z’n tweetjes. Ik vind het heel moeilijk om haar te vragen of ze ons alleen wil laten."

De beste keuze

Bianca: "Ik hoor heel vaak mensen die zeggen: ‘Dat zou ik echt nooit doen!’, maar ik heb er totaal geen spijt van. Het is moeilijk om afstand te bewaren en we moeten nog erg wennen aan de privacy die we in hebben moeten leveren, maar dit is absoluut het beste voor mijn moeder. Wij zijn altijd dichtbij als ze hulp nodig heeft en ze heeft nu de warmte en gezelligheid van een gezin om zich heen en is gelukkig. Ze kan, doordat we voor haar zorgen, nu fietsen en zwemmen en ze komt regelmatig in het buurtcentrum. Ze leeft echt helemaal op. En daar worden wij ook gelukkig van."

Zou jij (kunnen) doen wat Bianca heeft gedaan: je oude moeder of vader in huis nemen?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.