Nieuws/Vrouw
334220608
Vrouw

Aangrijpende Facebookpost over internetpesten raakt gevoelige snaar

In een aangrijpende Facebookpost van een Nederlandse zanger, Brian, wordt pijnlijk duidelijk hoe de internetcultuur verhardt: "Ze is dood. Doodgepest." Een post die iedereen, wat ons betreft, gelezen moet hebben!

Zanger Brian schrijft dat hij in 2011 voor het eerst een succesje boekte met zijn muziek. Hij kreeg een platencontract aangeboden, nam met een heel klein budget zijn eerste videoclip op en even later stond deze op YouTube. Op zijn persoonlijke pagina blikt Brian terug op dat moment. Het had zo mooi moeten zijn, maar het veranderde al snel in een teleurstelling.

Brian schrijft: "De eerste comment op de video was: ‘First thing you should do is fix your teeth.’ Au." Vlak daarvoor zat hij nog met tranen in zijn ogen, omdat hij eindelijk dat platencontract had binnengesleept. Niemand leek het iets te kunnen schelen. De nare reacties bleven maar binnenkomen.

Intense teleurstelling

De reacties, eerst voornamelijk in het Engels, werden alsmaar gemener. Van 'Hij kan niet zingen' tot 'Wie is deze homo'.

"Van oprechte blijdschap ging ik die avond naar intense teleurstelling. Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik het plezier weer zag in het muziek maken. Hoewel ik heel goed tegen kritiek kan en prima kan incasseren, heb ik wat meer moeite met ongenuanceerd veroordelend lomp gedrag."

Moet gewoon kunnen

Inmiddels is Brian immuun voor de online haatcultuur, laat hij weten. Steeds vaker krijgt hij te horen dat 'het erbij hoort' en 'dat je maar een dikkere huid moet krijgen'.

"Maar waarom?" schrijft hij. "Waarom moet ik mijn gevoel aanpassen op de harde oordelen van anderen, enkel en alleen omdat ik toevallig werk in de muziek en mij dus in het publieke oog bevind? De pester hoort in de spiegel te kijken naar zijn of haar eigen fouten, tekortkomingen en frustraties. Maar dat is te confronterend en we leven in een maatschappij waar het ‘allemaal maar gewoon moet kunnen.'"

Doodgepest

Sinds een paar maanden werpt Brian zich op als ambassadeur van de Stichting Veilig Onderwijs. Deze stichting zet zich in voor een veilig sociaal, maatschappelijk klimaat en houdt zich veelal bezig met pesten. Brian ontmoette via de stichting Gerard en Ingrid. "Twee hartverwarmende lieve mensen die een prachtige dochter hadden. Ze is dood. Of beter zeg ik: doodgepest."

Dit moet ophouden, vindt Brian. We pesten, bedreigen, vernederen en treiteren. Vaak onder het mom van een grapje of uit gewoonte. In het echte leven, maar ook online. "Misschien moeten we in 2017 eerst onze woorden zelf eens proeven, voordat we ze uitspugen naar een ander."

Lees Brians complete Facebookpost hier:

Jouw verhaal op VROUW.nl

Wil jij jouw persoonlijke verhaal over (internet)pesten publiceren op VROUW.nl?

Upload 'm dan hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.