Nieuws/Vrouw
336745458
Vrouw

Een maagverkleining alleen voor vrouwen? Nee hoor!

In onze rubriek Lezerscolumns delen we de verhalen, meningen en blogs van lezers. Af en toe zit daar ook een man tussen! Max Joling (22) onderging een maagverkleining en tijdens al zijn afspraken in het ziekenhuis merkte hij dat er nauwelijks mannen waren. "Misschien zijn mannen over het algemeen sneller tevreden met hun uiterlijk?"

Al die keren dat ik op het speciale spreekuur voor maagverkleiningen zat, ben ik nauwelijks mannen tegengekomen. Van de tien mensen die er zaten, waren er misschien twee of drie van het mannelijke geslacht. En waarom? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat een maagverkleining voor mij de beste beslissing is geweest. Ik ben 1.64 lang en woog 110 kilo. Elf jaar lang worstelde ik al met mijn overgewicht. Niet heel handig als je 22 bent en graag carrière wilt maken. Ik probeerde af te vallen door te gaan diëten en meer te bewegen, maar de pogingen mislukten. Sporten ging niet, omdat ik te veel last had van mijn gewrichten.

Kippenvel

Ik had weleens gehoord van een maagverkleining en kwam met mijn eerste verwijsbrief bij het ziekenhuis terecht. Ik werd teleurgesteld: ze wilden het niet doen, vonden dat ik op eigen kracht af moest vallen, maar dat lukte me gewoon niet. Ik ging opnieuw naar de huisarts, kreeg opnieuw een verwijsbrief en ging naar een tweede ziekenhuis. Ook daar hoorde ik dat ze het niet wilden doen, omdat ze me te jong vonden. De huisarts verstrekte nog een keer een verwijsbrief. Dit was mijn laatste kans. Met weinig hoop ging ik naar het derde ziekenhuis en daar kreeg ik tot mijn verassing groen licht.

Eigen foto

Eigen foto

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik kippenvel had over mijn hele lijf. Hier had ik drie jaar voor geknokt en nu zou het gewoon gaan gebeuren. Ik kon het nauwelijks geloven.

Vrouwenwalhalla

Bij een volgend bezoek aan het ziekenhuis viel het mij opnieuw op dat er weinig mannen waren. Ik vroeg het aan de chirurg, maar ook hij wist het niet. Misschien dat mannen er minder mee zaten als ze te dik zijn? Misschien is bij hen een maagverkleining niet zo bekend? Misschien zijn er meer vrouwen met ernstig overgewicht?

Uiteindelijk probeerde hij er een grapje van te maken. "Je hebt juist geluk dat het hier vol vrouwen zit!" "Nou … ", begon ik. “Eigenlijk niet. Ik ben meer van de mannen, dus heb juist ontzettende pech.”

IJdeltuitje

Ik ben er eens verder over gaan nadenken. Getrouwde mannen zitten er denk ik minder mee als ze ernstig overgewicht hebben, vergeleken met vrijgezelle mannen. Als je getrouwd bent, wie moet zich dan druk maken om je overgewicht? Vrouwen zijn over het algemeen meer met hun uiterlijk bezig en vinden het altijd belangrijk er goed uit te zien. Zelf ben ik 'dubbel belast': ik ben single én een ijdeltuitje.

Als ik nu in de spiegel kijk, voel ik mij zoveel beter. Als ik naar de 'voor'-foto kijk, herken ik mezelf nauwelijks. Het is nu een jaar geleden dat ik geopereerd ben. Er is inmiddels 45 kilo af en ik voel mij veel beter. In het begin voelden de complimentjes onwennig, nu ben ik er trots op. Mijn leven is er echt 500 procent op vooruit gegaan.

Eigen foto

Eigen foto

Wereld van verschil

Ik vraag nu zelfs of mensen zin hebben te gaan sporten, terwijl ik dat eerder nooit gezegd zou hebben. Ik ben veel gelukkiger. Heb geen steuntje meer nodig in bed om overeind te komen. Ik wandel in vijf minuten naar de supermarkt in plaats van dat ik er een kwartier over doe. Ik heb een heel ander leven gekregen.

Een maagverkleining is echt niet alleen een vrouwending. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik ben 22 en heb nog een heel leven voor me. Gezond en wel!

Heb jij ook een ontroerend, bijzonder of interessant verhaal te vertellen? Deel het dan met ons!

Laat hier jouw gegevens achter

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.