Nieuws/Vrouw
33696492
Vrouw

'Een gewone stacaravan in Italië is tegenwoordig heel origineel'

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van onder andere 'Het geheim van slanke mensen'. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over haar vakantieplannen.

Het is alweer bijna vakantie. We zoeken nog iets voor de laatste vijf dagen. Ik zit al twee avonden te googlen op ‘leuke plekken voor gezinnen met tieners’. Ik vind niets. Man en ik zijn super slechte vakantieplanners.

Contrast met Italiaanse idylle

Gelukkig gaan we altijd één of twee weken met vrienden op pad. Dan hebben we het alsnog goed voor elkaar. Eén van die vrienden heeft als hobby: mooie vakantiehuizen googelen. Dat scheelt een hoop. Vorig jaar zaten we met vier gezinnen in een prachtig huis op een Italiaanse berg. Net als in de film aten we ’s avonds aan lange tafels pasta en salade caprese, met een fantastisch uitzicht. Wij dronken wijn, terwijl onze kinderen zich vermaakten in het zwembad. De week die we zelf, drie dagen voor vertrek nog hadden geboekt, zaten we op een camping. Het contrast met de Italiaanse idylle was groot.

Ik had nog wel gezocht op ‘glamping’. Glamoureus op de camping leek me wel wat. Het nieuwe kamperen heeft namelijk niets meer te maken met een tent opzetten of met een wc-rol over de camping lopen. Nee, nee, kamperen betekent in een reeds opgezette luxe safaritent met eigen badkamer, toilet, echte bedden met donzen dekbed en een kroonluchter aan het plafond een paar nachten vertoeven.

Glamping

Maar gezien onze beroerde timing, waren alle luxe kampeerplekken allang weg. Volgens mijn vader, fervent kampeerder, moet je voor zo’n glampingplek (hij zegt het op z’n Nederlands), in januari naar de vakantiebeurs en direct daarna boeken. Wij kwamen dus terecht in de laatste én oudste stacaravan van het hele terrein. Met bruine plekken in de keuken, een viezig plastic douchegordijn en een mini-terrasje op één meter van de buren.

Helaas hebben we niets geleerd van die ervaring; ook dit jaar zijn alle luxe jungletenten allang vergeven. “Wat zullen we dan dit jaar doen?” vraag ik Man. “Misschien moeten we iets origineels kiezen.” Man schrikt ervan: “Nee hè, niet jij ook al. Iedereen die ik ken wil wat origineels doen op vakantie en het mag vooral niet ‘toeristisch’ zijn. Zit je daar straks in the middle of nowhere, met alle Nederlandse yuppen lekker authentiek en origineel biologische olijfolie te maken. En bij een wandeling in de bergen struikel je al helemaal over al die originele types.”

Stacaravan

Ik moet lachen. Ik ken inderdaad wel vijf gezinnen die dit jaar gaan wandelen in de bergen met een ezel. “Arme ezel,” zegt Man. “Heeft-ie vorige week de loodzware koffers, met extra speelgoed, van Josefien en Karel met Mees en Sterre meegetorst. Krijgt hij deze week hun buren met Cato en Ole uit Oud-Zuid.”

Man zucht: “Ik wil gewoon een biertje kunnen drinken op een terrasje met andere gezellige Nederlanders, beetje zwemmen in een zwembad, een boek lezen, lekker eten en verder niks doen.” “Weet je wat? Ik boek gewoon weer de laatste stacaravan op zo’n Italiaanse camping,” zeg ik. “Is heel origineel tegenwoordig.”

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.