Vrouw/Columns & Opinie
337475362
Columns & Opinie

Instagram is één grote nepwereld

Fake plaatjes voor de nepwereld op Instagram

Fake plaatjes voor de nepwereld op Instagram

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt. Dit keer over de nepwereld van Instagram. Tijdens haar vakantie stuitte ze namelijk op een behind the scenes...

Fake plaatjes voor de nepwereld op Instagram

Fake plaatjes voor de nepwereld op Instagram

We lagen vorige week aan de Millstätter See, een prachtig meer in Karinthië, Oostenrijk. Het weer was geweldig: stralende zon, niet te warm, een briesje en strakblauwe lucht. Het was perfect, zo met dat kraakheldere water, omgeven door de groenste bergen. Maar het was blijkbaar niet perfect genoeg, zo ontdekten we toen we twee jonge vrouwen, niet veel ouder dan 25, op de steiger zagen.

Fotoshoot

De één stond half op de zwembadtrap, de ander maakte foto’s met haar telefoon. Iets meer naar links, wat lager, hoofd wat schuiner, haar wat meer over de schouders. Het ‘model’ moest nog een keer uit het water komen. En nog een keer. En nog een keer... Een voorbij zwemmende man keek vermoeid naar het duo en pakte de volgende trap om uit het meer te komen. Ook andere recreanten meden ‘de set’.

De jonge vrouwen hadden het allemaal niet in de gaten. De fotoshoot ging door, ondanks het feit dat inmiddels vanaf het grasveld diverse mensen het schouwspel wat lacherig gadesloegen. De ene vrouw kwam inmiddels voor de 84ste keer het water uit, wat opnieuw vanuit alle hoeken werd vastgelegd. De bikini werd talloze keren recht getrokken. Bril op, bril af. De lichaamsdelen steeds zo gedraaid dat ze er op hun voordeligst uitkwamen.

Sexy pose

In de lens was de blik zwoel en van een afstand leken we ook een soort duckface te ontwaren. Maar zodra de foto’s werden bekeken, zag je dat het menens was. Beide vrouwen trokken een kritisch, bijna chagrijnig gezicht. De ellende droop er vanaf. Er werd een doek over de hoofden getrokken om geen last te hebben van de weerkaatsing van de zon. Een soort donkere kamer op locatie. Het resultaat viel blijkbaar tegen. Wéér ging de vrouw in een sexy pose aan de zwembadtrap hangen.

Mijn dochter (15) had het inmiddels niet meer, ze gierde het uit. Het was ook net een sketch waarnaar we keken. Toen de rollen werden omgedraaid - de fotograaf werd het model en het model de fotograaf - en het ritueel zich dus in alle uitgebreidheid herhaalde, werden we er allemaal wat melig van. Wat wás dit? De zwembadtrap werd inmiddels een half uur in beslag genomen voor iets wat helemaal niets met recreëren te maken had. Dit was pure eigengeilerij. En nog erger: het was zó ontzettend fake.

A wrap

Toen het uiteindelijk a wrap leek te zijn, gingen de vrouwen op hun handdoek zitten, de ogen non-stop op de telefoons gericht. Nog even wat filters toepassen, waarschijnlijk. Het beeld kon online, Instagram, ongetwijfeld. En dan uiteraard vol hashtags die duidelijk moesten maken dat ze echt een heel fijne vakantie hadden. #lovemylife #holiday #travel.

Waren het influencers? Of gewoon hobbyisten? We hadden geen idee. Wat ons wel opviel, was dat de beide vrouwen amper leken te genieten van de omgeving. Van het water. Van elkaars gezelschap. We zagen ze niet lachen, niet zwemmen, maar ‘keihard werken’. Ze lieten de buitenwereld zien hoe perfect ze zijn, hoe jaloersmakend hun leven is. Maar wij wisten inmiddels wel beter.

Nul spontaniteit

Wij werden daar aan de Millstätter See getrakteerd op Instagram behind the scenes. Nul spontaniteit, nul echtheid. Maar dit scoort dus blijkbaar. Hier kijken we met z’n allen naar. We houden onszelf voor de gek met beelden die nauwelijks stroken met de werkelijkheid en worden er massaal ontevreden door.

Achter de Instagramvrouwen kwam een moeder lachend uit het water, de trap was weer vrij. Haar haar was kleddernat, de bikini zat scheef en ze leek zich niet te bekommeren om welke vetrol dan ook. Haar kind volgde, eveneens lachend, hij spetterde zijn moeder nat. Het uit het water komen ging in één keer goed en zag er fantastisch uit. Vrolijk. Echt. Dáár had iemand eigenlijk een foto van moeten nemen…

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.