Nieuws/Vrouw
337575069
Vrouw

'De druk bij zo’n allerlaatste ivf-poging is immens'

"Zou je dat nou wel doen?" vroeg mijn schoonmoeder toen ik onlangs een dropje uit mijn keukenkastje pakte. "Daar word je hartstikke onvruchtbaar van." In mijn hoofd probeerde ik heel snel uit te rekenen hoeveel kilo van het zwarte goud ik de maanden ervoor in mijn mond had geduwd. En dat waren er best veel.

"Nou ja, niet als je niet de hele zak achterover kiepert natuurlijk" vervolgde ze. "Maar je snapt me." Ja, ik snap je. Een tijdje daarvoor keek mijn eigen moeder een beetje moeilijk naar het blikje Cola Zero dat ik aan mijn lippen had. "Je moet daar echt mee minderen hoor", zei ze. "Daar word je onvruchtbaar van. Stond pas in de krant, ik heb het uitgescheurd. Volgende keer neem ik het mee." Goed mam.

Wijn drinken

Als je zwanger wilt worden, mag je helemaal niets wat leuk of lekker is. Ja, sex, maar met ivf maakt het weinig uit of je dat doet. Ik drink inmiddels veel minder Cola Zero dan eerst, en ik ben gestopt met roken.

Omdat ik nogal moddervet ben geworden van het niet roken, probeer ik dat dropjesgesnaai ook een beetje binnen de perken te houden. Helemaal stoppen met wijn drinken is me nog niet gelukt, maar dat gaat er binnen een paar dagen ook van komen. Supergezellig.

Had ik maar..

De druk bij deze allerlaatste ivf-poging is immens. Ik wil alles goed doen, om de kans dat het lukt zo groot mogelijk te maken. Daarnaast kan de kleinste faux pas ervoor zorgen dat ik mezelf de rest van mijn leven voor mijn kop sla en denk: 'Had ik maar…'

Aangezien ik de discipline heb van een natte krant gaat het met vallen en opstaan, maar ik probeer echt zo gezond mogelijk te leven. En nu ik daar toch mee bezig ben, kon ik ook nog wel meer doen om de vruchtbaarheid te vergroten, vond ik.

Maansteen

Om nou net als Marlijn van Weerdenburg in haar programma De dolende dertiger met allerhande vrouwen in een kring te gaan gillen: 'Ik ben vruchtbaar!' gaat me wat ver. Maar ik wil best mijn Mariabeeldje uit de mottenballen halen en er een kaarsje naast aansteken.

Of paaseieren schilderen, kleine moeite. Ooit droeg ik een maansteen (bevordert de vruchtbaarheid) in mijn zak, maar die bevindt zich tegenwoordig waarschijnlijk op dezelfde plek als de helft van mijn sokken. Zojuist heb ik een nieuwe besteld, dit keer in de vorm van een hanger - die raak ik minder makkelijk kwijt.

Pillen in grote hoeveelheden

Maar boven alles slik ik pillen. Supplementen waar ik Extreem Gezond van word, in grote hoeveelheden. Uiteraard slikte ik al de mama-multivitamine (met foliumzuur), maar ik slik nu ook nog vitamine B in hoge dosering, vitamine E in bizar hoge dosering (goed voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en weefsel geloof ik), chlorella, royal jelly, probiotica voor de darmen, groene thee capsules omdat ik immers moddervet ben geworden en tabletten voor de vochthuishouding (die is nogal in de war wegens de hormonen die ik moet spuiten). O, en Valdispert Nacht Extra Sterk omdat ik ’s avonds niet kan slapen door al die cafeïne in de groene thee capsules.

Ik vind het maar gedoe, dat zwanger worden. Maar niemand die kan zeggen dat ik mijn best niet doe.

Over Suus Ruis

Suus Ruis (42) is auteur van meerdere boeken, en als freelance journalist werkzaam voor diverse bladen. Met haar ex-man kreeg ze zoon Caesar (9). Sinds twee jaar is ze samen met haar huidige vriend, met wie ze nu probeert op de valreep een laatste-kans-baby te krijgen.

Jij op VROUW.nl

Herken jij je in het verhaal van Suus? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.