Nieuws/Vrouw
337902169
Vrouw

'Help mijn kind piekert zich suf!'

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Piekeren: we doen het allemaal weleens. Maar wat als kinderen piekeren en daarvan zelfs wakker liggen? Wanneer moet je je als ouder zorgen gaan maken? En wat kun je er eigenlijk tegen doen?

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Volgens recent onderzoek maakt bijna tweederde van de Britse kinderen in de leeftijd van 10 en 11 jaar zich de hele tijd zorgen. Ze zijn bang dat het niet goed gaat met hun familie of vrienden of zijn bezorgd om hun schoolprestaties. Samen met puberexpert en opvoeddeskundige Marina van der Wal kijken we naar de overeenkomsten met Nederlandse kinderen.

De ouder te teleurstellen

Ook Nederlandse kinderen piekeren. Maar hoe merk je dat als ouder eigenlijk? Vaak durven kinderen het niet te vertellen, soms uit angst de ouder te teleurstellen. Zo vertelde een collega dat zij ooit een paard van haar ouders kreeg, maar daar helemaal niet op durfde te rijden. Uit angst haar ouders teleur te stellen door dat te vertellen, lag zij er nachten van wakker.

Marina: "Kinderen willen één ding in het leven en dat is dat hun ouders gelukkig zijn. Onbewust ontstaat er in hun kinderkopjes dan het idee dat op het moment dat kinderen gelukkig zijn, papa en mama ook gelukkig zijn. Dat wordt versterkt doordat de complimenten die ouders geven vaak te maken hebben met dingen die de ouders zelf leuk vinden."

Levelen op hetzelfde emotionele niveau

"Hierdoor ontstaat dan nóg meer het gevoel niet te mogen klagen. Zoals met jouw collega en haar paard; wellicht gaven haar ouders haar vaak complimenten die te maken hadden met dat paard. In haar onderbewustzijn werd houden van aan dat paardrijden gekoppeld - waardoor de drempel om iets te zeggen nog hoger was."

Maar hoe kun je als ouder dan toch achterhalen wat je kind beweegt? "Als je écht wilt weten wat er in je kind omgaat, dan moet je gaan levelen op hetzelfde emotionele niveau. Dat betekent niet dat je mee moet huilen, maar wel dat je je inleeft in wat er aan de hand is. Dat zal soms lastig zijn, want een kind kan huilen om iets dat jij compleet onbenullig vindt. Maar als je dat dan niet serieus neemt, zal hij of zij de volgende keer niet naar je toekomen."

Minder telefoongebruik

Ook pleit Marina voor minder telefoongebruik en haasten wanneer je met je kinderen bent: "Kinderen die het gevoel hebben dat hun ouders altijd druk zijn, zullen minder snel het achterste van hun tong laten zien. Dus: als een kind huilend in de supermarkt staat en jij hebt haast want je moet nog tig andere dingen doen, dat je toch even door je knieën zakt en vraagt: 'Ik zie dat je verdrietig bent, wat is er aan de hand?' Dan zal je op termijn beter leren wat je kind bezighoudt en in de toekomst veel sneller tot de kern van het probleem komen."

"Het allerbelangrijkste is je kinderen leren om emoties in woorden te vertalen. Zodat ze de emoties kunnen benoemen en oplossingen voor de problemen kunnen bedenken. Door het stellen van open vragen help je je kind om te leren zélf na te denken over emoties en wat ze met je doen. Als een kind bijvoorbeeld in de gaten heeft dat de ouders van een vriendje gaan scheiden, dan kan hem dat wakker houden."

Een onveilig gevoel

"Vaak is de kern van het probleem dan dat het kind bang is dat hem dat ook kan overkomen. Door vragen te stellen als 'Heb je weleens gehoord dat mensen wakker liggen in hun bed?', 'Waar maken ze zich dan zorgen over?' en 'Maak jij je je daar weleens zorgen over?'. Ga van algemene vragen langzaam naar persoonlijke vragen. Grote kans dat je dan op een presenteerblaadje krijgt waarover hij of zij zich zorgen maakt."

En wat moet je als ouder écht niet doen? 'Dingen bagatelliseren, want dat werkt averechts bij kinderen. Daarmee ontneem je het kind de mogelijkheid je nog een keer in vertrouwen te nemen. Dus als je kind zich druk maakt om iets - in jouw ogen onzinnigs - relativeer het dan niet door te zeggen 'Het komt wel goed' of 'Het valt wel mee', maar ga op hetzelfde emotionele niveau zitten. Want afgewezen worden op zo’n moment resulteert in een onveilig gevoel."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.