Nieuws/Vrouw
338164075
Vrouw

Brexit aan de keukentafel

Het nieuws dat Engeland vertrekt uit de Europese Unie is al dagen voorpaginanieuws. Ook bij gemengde Engels/Nederlandse stellen is het een hot item aan de ontbijttafel. "Wat ik niet begrijp is dat je je zo wil isoleren als eiland."

Rosemarie Boon (49) woont al dertig jaar in Engeland, met haar Engelse man Jonathan en zonen Oliver (16) en Nicolas (19). De discussies verloopt soms fel, vertelt ze. 'Het gaat er intensief aan toe. Mijn man heeft als echte eilander een bepaalde houding, hij had er zelfs nog voor gekozen om uit EU te stappen, maar hij heeft het gevraagd aan onze jongste zoon, die nog niet mag stemmen. Oliver zou zijn stem geven aan de EU, omdat hij na zijn middelbare school waarschijnlijk chemie in Nederland wil studeren en mijn man heeft dus eigenlijk zijn advies opgevolgd en voor de EU gestemd."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Dubbele nationaliteit

"Ook mijn oudste heeft voor blijven in de EU gestemd. Ikzelf mag hier helaas niet stemmen, ondanks het feit dat ik hier al zo lang woon. Maar ik ben er nu wel serieus over aan het denken om mijn jongens een dubbele nationaliteit te geven. Dat mocht eerst niet en het was ook niet nodig omdat ze vrij konden reizen. Dat vrije reizen wordt nu wel ietsje moeilijker."

"Wat ik niet begrijp is dat je je zo wil isoleren als eiland. Natuurlijk is er veel mis met de bureaucratie van Europa en de regeltjes, maar daar gaat het hier niet om. Ik vind het triest dat je geen deel meer bent van de gemeenschap, maar dat je jezelf erbuiten plaatst. De meeste mensen die ik gesproken heb, hadden echt niet verwacht dat er zo gestemd zou worden."

Ook voor het werk van Rosemarie is de Brexit niet handig. "Ik zit in de woltextiel. We doen veel zaken met Italië en dat is tevens ook onze directe concurrent. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen, maar denk dat de Brexit niet direct gunstig is voor onze handel en vrij reizen."

Trouwen

De Engelse Stephanie Buck (42) ziet dat heel anders. Zij heeft gestemd voor uittreding uit de EU. Stephanie gaat binnenkort trouwen met de Nederlandse Edward Elzinga (43) en ook hij ziet de uittreding positief. Edward: "Wij denken er hetzelfde over. Wij zien mogelijkheden en zijn niet gevoelig voor stemming- en bangmakerij." Stephanie: "We wonen in Nederland, 26 november gaan we trouwen in Engeland."

Edward: "Stephanie kan overal werken. Ik ben meer gebonden aan Nederland, al ben ik wel bezig om te kijken of ik de markt naar Londen kan uitbreiden. Ik vind het belangrijk dat een land zelf de regels kan bepalen en dat niet Brussel beslist."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Windeieren

"In het begin zal het misschien een beetje hobbelig zijn voor Engeland, maar het heeft Zwitserland ook geen windeieren gelegd om niet bij de EU te horen, net als Noorwegen. Dat mensen nu een nieuwe stemming willen vind ik gek. Ik ben ook teleurgesteld over de uitslag op het WK in Zuid Afrika. Dat gaan we toch ook niet overdoen."

Stephanie: "Ik ben geschrokken over de posts in mijn tijdlijn op social media. Sommige zijn zo agressief. Waarom is dat? Je bent nog steeds in leven, de wereld komt niet tot een einde. In of uit, het is maar een mening. Waarom reageert het ene kamp zo agressief op het andere kamp? Ik schrik daar echt van. Mensen zeggen dat het consequenties heeft voor vrij reizen, maar dat kan ik me niet voorstellen." Edward: "En in de jaren voor de EU ging dat toch ook prima?"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.