Vrouw/Columns & Opinie
342316701
Columns & Opinie

De papa-dag van Jesse Klaver bekritiseren? Hoezo?!

Breaking news: Jesse Klaver heeft op vrijdag een papa-dag. Er worden door Jesse vandaag geen onderhandelingen, maar eendjes gevoerd. Gezellig samen met zijn kinderen. VROUW-columnist Hester Zitvast juicht dit toe, hoewel er zeker wat gedaan moet worden aan het woord 'papa-dag'. En waar ook wat aan gedaan moet worden: de instelling van al die zure mensen die over zijn vrije dag vallen. 'Hoe fijn is het voor zijn kinderen dat hij er een dag extra is?'

Azijn

O Nederlanders, wat zijn jullie zuur! Niet allemaal hoor, ik zie ook echt wel leuke en positieve reacties voorbijkomen, maar het gros van de reacties op Jesse Klavers 'papa-dag' is doordrenkt met azijn. Hij moet maar een ander beroep zoeken.

Of er wordt cynisch gesteld dat kinderen inderdaad voor het landsbelang gaan. Hij moet vijf dagen werken, net als alle andere arbeiders, stelt de volgende. En een andere noemt het 'te bizar voor woorden'. Ik weet echt niet wat ik lees.

Andere tijd

Laten we even het jaartal erbij pakken mensen, voor de duidelijkheid. Het is 2017. We leven in een andere tijd dan, pak 'm beet, vijftig jaar geleden, toen de vader een bijrol in de opvoeding speelde en het vooral de man was die op zondag het vlees kwam snijden.

Vaders horen erbij. Vaders brengen woensdagmiddag hun dochters naar ballet (dansen zelfs mee als dat op de balletagenda staat) en vaders kunnen koken. Vaders helpen de kinderen met huiswerk. Vaders gaan een weekend met de oudste zoon survivallen in de Ardennen. Ze lopen trots achter een kinderwagen en schromen niet een draagdoek te dragen.

Vaders spreken met vrienden én hun baby's in het park af om even bij te kletsen. Vaders weten de weg naar de kinderboerderij te vinden.

Financieel onafhankelijk

Hoe fijn is dat allemaal? Hoe fijn is het dat moeders niet langer alleen voor al deze taken staan en het ouderschap steeds meer een gedeeld project wordt. Hoe fijn is het dat moeders daardoor ook meer kunnen werken, zich kunnen blijven ontwikkelen en hun financiële onafhankelijkheid kunnen waarborgen.

Dát is wat mij betreft een van de mooiste vormen van emancipatie en laten we dat vooral toejuichen. Vaders krijgen langer verlof als er een baby wordt geboren en ze hebben – wettelijk geregeld – recht op ouderschapsverlof. Dat hebben we in de volksmond omgedoopt tot 'papa-dag', een woord waar – toegegeven – nog wel wat aan kan worden geschaafd. We hebben het immers ook nooit over 'mama-dag'. Jij zorgt gewoon die dag voor de kinderen, punt.

Verkeerde keelgat

Goed, Jesse heeft op vrijdag dus papa-dag en dat schiet menig Nederlander in het verkeerde keelgat. Nou schiet ons op politiek gebied van alles constant in het verkeerde keelgat; alles wat riekt naar Den Haag doet het volk al schuimbekken. Maar waarom zo tekeergaan over iets wat de normaalste zaak van de wereld hoort te zijn?

Kun je echt je werk niet naar behoren uitvoeren als je een dag in de week luiers verschoont? Hou toch op zeg! Waar ben je bang voor? Dat ons land ten onder gaat als mannen een dagje minder gaan werken om voor hun kinderen te zorgen? Of zit er ergens een stukje jaloezie bij? 'Had ik dat maar gedaan?' of 'Nam mijn vent maar een dag vrij in de week.'

Onbetaald verlof

Het is weer lekker ongenuanceerd gillen geblazen dat 'WIJ' het wel betalen, zijn vrije dag. Hé lieve mensen, verdiep je even in de regels. Je betaalt helemaal niets aan de vrije dagen van mensen die ouderschapsverlof opnemen. Ze krijgen 26 keer het aantal werkuren per week aan verlof, dat je kunt uitspreiden over de eerste acht jaar van het leven van je kind. Het verlof is onbetaald, enkele uitzonderingen daargelaten.

En zolang we blijven denken dat een baan alleen maar in vijf dagen vervuld kan worden, komen we nergens. Voor alles is een oplossing.

Voor je het weet…

Jesse, geniet van je dag bij je kinderen vandaag. Het zonnetje breekt hier voorzichtig door, ik hoop aan jouw kant van het land ook. Voor je het weet zijn je kinderen groot. Als je heel stil bent, hoor je ze groeien. En die eerste jaren zijn zo leuk, je krijgt ze nooit meer terug. Pak daarom iedere seconde die je ervan kunt genieten.

En aan iedereen die ouderschapsverlof voor vaders bekritiseert: stop daar eens mee, heel snel! Er is werkelijk niets, maar dan ook niets mis met een ouder die ervoor kiest zoveel tijd als mogelijk bij zijn kinderen te zijn. Of wel?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.