Vrouw/Praat Mee
344269891
Praat Mee

Bodyshamen op Twitter... Ben jij een 'liker' of een likker?

Vrouw is bezig met de mobiel

Vrouw is bezig met de mobiel

Tussen liken en likken zit slechts 1 letter verschil en tegelijkertijd een hele wereld. Een recente tweet van Lammert de Bruin (o.a. NPORadio1 en EenVandaag) vormt de aanleiding van mijn vraag (die ik eigenlijk al maanden wil stellen): 'Wat ben jij op social media: een liker of een likker?'

Vrouw is bezig met de mobiel

Vrouw is bezig met de mobiel

Lammert plaatste gisteren twee foto's van Mariah Carey (47) met daarbij #oliebollenparty en Before and after. Op beide foto's draagt de Amerikaanse zangeres een soortgelijke, geveterde catsuit. Alleen zit ie op de rechterfoto strakker en zijn haar 'oliebollen' meer zichtbaar. Tot mijn stomme verbazing vonden Lammerts volgers (ruim 25000 volgers) de tweet hilarisch met als resultaat 235 likes en 22 retweets. Ik kon het domweg niet geloven.

Likes en retweets

Laat ik eerst even voorop stellen (naast dat ik niets tegen Lammert heb, zucht) dat Mariah geen vriendin van me is (zeker al ruim veertig jaar niet gesproken), ik geen last heb van gewichtsschommelingen (de betreffende 5 kilo is zeer stabiel) en ik niet in de overgang zit (heb ik afgekocht).

Dussss... Mijn reactie op de tweet naar Lammert toe was geheel objectief, ik had er totaal geen belang bij. Al weet ik ook dat Twitter hetzelfde is als glad ijs, en een 1-op-1-gesprekje - mits niet DM - amper mogelijk is; dat wordt geheid een olievlek.

Bodyshamen

Enfin, ik twitterde dat ik de tweet niet heel sympathiek vond, Mariah dankzij All I want for Christmas deze kerstmaand meer verdient dan hij in een heel leven en wie het laatst lacht... En toen gíngen zijn volgers toch los! En dat verbaasde mij. Sinds wanneer is bodyshamen grappig? Grappen maken over iemands uiterlijk? Dat is zó makkelijk!

Lammert jammerde: Ik hoop echt dat je in 2018 überhaupt nog grappen mag maken op twitter. Anders hou ik er mee op. Toen ook nog MediaCourant er een stukje aan weidde waren de rapen gaar. Lammert-aanhangers begrepen op hun beurt mijn enige #metoo-tweet niet en haalden mijn uiterlijk erbij. Kortom, ik vermaakte mij kostelijk op mijn vrije dag.

To the point

Maar nu even to the point: Zou de Mariah-tweet ook zo goed zijn ontvangen als ie zou zijn getwitterd door een morsige man met slechts enkele volgers? Of zou er dan opeens wel sprake zijn van bodyshamen? Maar nu de tweet is gemaakt door iemand die (vanavond) ook nog Het Twitterfeestje #Oliebolleparty organiseert, dán is het opeens grappig!

Ik wist het al, maar ik besef het dankzij Lammerts tweet opnieuw: Ik ben geen likker maar een liker; het maakt mij niet uit wie iets twittert, als ik ermee eens ben, ben ik ermee eens. Alleen dán like ik. Al is het een onbekende met weinig volgers. Want tussen hen bevinden zich vaak de pareltjes.

Gratis tip

Gratis tip voor iemand met veel volgers die het kaf (likkers) van het koren (likers) wil scheiden: Roep iets waar je totaal niet achter staat, en ontvolg iedereen die retweet en liket. Volg je me nog?

Praat mee

Zeg eens eerlijk, hoe gedraag jij je op social media? Like jij gewoon alles wat 'belangrijke' personen posten? BN'ers, politici, sporters, wereldsterren... Ongeacht de inhoud? Opdat ze je zullen opmerken, en je 'bevriend' met hem/haar wordt? Of ben je geen likker maar bekijk je steeds opnieuw of de post eigenlijk wel zo sympathiek is? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.