Vrouw/Praat Mee
345067207
Praat Mee

Test, test... Hoever ga jij vóór je zwangerschap?

Vrouw hand in hand met man

Vrouw hand in hand met man

Stellen die een kind willen maar vrezen voor een overdraagbaar erfelijk probleem, kunnen zich vanaf nu bij enkele Nederlandse huisartsen laten testen op hun mogelijke dragerschap, zo meldt De Telegraaf.

Vrouw hand in hand met man

Vrouw hand in hand met man

Vrouwen én mannen kunnen voor deze gentest terecht bij zes huisartsen in Groningen en Friesland, waar een bloedtest zal worden afgenomen. Dit dna kan worden getoetst aan 90 genen die 70 ernstige erfelijke ziektes kunnen veroorzaken.

Vlokkentest

Als je een genafwijking hebt, betekent dat niet meteen dat je zelf ook ziek bent, maar wel dat je erfelijke materiaal beschadigd is. Hebben beide partners dezelfde genafwijking, een kans van 1 op de 150, dan is de kans 1 op 4 dat hun kindje de ziekte krijgt.

Stellen die vervolgens toch besluiten zwanger te willen worden, kunnen later met een vlokkentest zien of het kind daadwerkelijk de ziekte heeft. Het is voor het eerst dat een test als deze bij de huisarts beschikbaar is. Hierdoor hoeven stellen niet meer naar het ziekenhuis.

Proef

Er liep al twee jaar een proef bij het Universitair Medisch Centrum Groningen met vijftien huisartsen, waar alleen stellen die al ingeschreven waren bij deze artsen aan konden deelnemen.

De zes huisartsen die nu verdergaan komen voort uit deze groep en zijn speciaal getraind om de test af te nemen. De test zal vanaf deze week worden aangeboden voor 950 euro. Ook stellen die geen patiënt zijn van de praktijk kunnen terecht bij de huisartsen in het noorden van het land.

Praat mee

Zouden jij en je partner de gentest doen? Wil je erfelijke ziektes volledig uitsluiten voor je aan een zwangerschap begint? Is het bij een verhoogd risico dan niet ongelooflijk lastig om een keuze te maken of je wel of niet zwanger wilt worden? Of wil jij helemaal niks weten van al deze testen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.