Vrouw/Columns & Opinie
345158724
Columns & Opinie

Had ik het maar eerder geweten: Pindakaas is geen schoonmaakmiddel

Beste meneer Mol, Ik was er weer druk mee, deze week, met het insmeren van mijn aanrecht met pindakaas. Ja, en niet de eerste keer hè? Ik doe dat al jaren. Eigenlijk al sinds ik uit huis ben en dat is nu zo’n 18 jaar. Ik zag het mijn moeder altijd doen. En nog steeds is ze er redelijk fanatiek mee. Net als al mijn vriendinnen, aan wie ik mijn schoonmaakgeheim heb doorgegeven. Wij vrouwen zijn allemaal gek op poetsen met pindakaas.

Eerlijk? Ik doe het wel zo vol overgave, maar heel schoon wordt het er niet van. Sterker nog; het geeft vette bruine vlekken en je huis gaat er zo naar ruiken. Zeker na een paar dagen, dan is de lucht hier niet meer te harden. Daarom smeer ik er dan maar weer snel een nieuwe laag overheen. Ook niet fris, maar nog altijd beter dan een bedorven pindakaaslucht.

Zo zijn wij vrouwen

Mijn vriend zegt er niets van. Die bemoeit zich uiteraard niet met mijn aanrecht. Die werkt, komt thuis, vraagt wat we eten en dan schenk ik maar snel iets te drinken voor hem in. Zo zijn wij vrouwen. Vervolgens heeft hij alleen nog maar oog voor de televisie, dus dat hele aanrecht en de bijbehorende geur en kleur zal hem gestolen worden.

Ogen open

Maar gisteren las ik een bericht uit de schoolkrant van de school waar u adjunct-directeur bent, het Wartburg Revius college in Rotterdam. En dat interview heeft mij de ogen geopend. Ik ben gewoon al die jaren heel stom bezig geweest! En mijn moeder ook! De oorzaak? Ik had geen scheikunde in mijn pakket! Wé hadden geen scheikunde in ons pakket; ik, mijn moeder, mijn vriendinnen en zoveel andere vrouwen in Nederland … Als we dat wel hadden gehad, hadden we geweten dat we ons aanrecht met groene zeep moesten schoonmaken. Hebben we het dus al die jaren hartstikke fout gedaan.

Had ik nou maar...

Potten en potten pindakaas heb ik er doorheen gejaagd. En nu ik het voor het eerst met groene zeep doe, zie ik weer welk aanrechtblad ik destijds heb aangeschaft.

Had ik nou maar scheikunde in mijn pakket gekozen… Wat jammer dat ik uw tip een slordige 25 jaar te laat lees.

Met vriendelijke groet,

Hester Zitvast

Wartburg Revius College

Wartburg Revius College

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.