Nieuws/Vrouw
353050493
Vrouw

Patricia: Een sportabonnement voor mijn kinderen vind ik een te grote luxe

Patricia met haar moeder en dochters

Patricia met haar moeder en dochters

Op sommige scholen rijzen de kosten voor ouders de pan uit. Ondanks dat ze werkt, vindt de alleenstaande Patricia het lastig om die elk jaar weer op te hoesten. "Voor sporten houd ik na het betalen van de vaste lasten geen geld meer voor."

Patricia met haar moeder en dochters

Patricia met haar moeder en dochters

Patricia: "Momenteel is mijn jongste dochter Shannon (16) op kamp. Ze is aan het survivallen in de Ardennen. Gelukkig kreeg ik de rekening al in juni. Dat gaf mij tijd om ervoor te sparen. De kampkosten staan los van de ouderbijdrage. Ik heb een potje voor onverwachte dingen, maar als dat leeg is moet ik mijn dochters teleurstellen. Dat vind ik vreselijk."

50 Euro zakgeld

"Destijds kon mijn dochter Kimberley (22) eigenlijk niet mee op examenreis. Leerlingen mochten zelf kiezen waar die naartoe ging, het werd Parijs. Voor mij was het betalen van die reis niet haalbaar en mijn dochter zei, heel lief, dat ze niet mee hoefde."

"Uiteindelijk heeft mijn moeder die reis betaald, omdat ze vond dat Kimberley niet thuis kon blijven. Van haar mentor kreeg ze nog 50 euro zakgeld. Ik ben hem eeuwig dankbaar. Van die ervaring heb ik geleerd; voor Shannon heb ik nu een geldpotje voor onvoorziene zaken."

Te trots

"Inmiddels heb ik een prima baan, maar ik leefde een tijd van het minimumloon. Mijn dochter vertelde toen dat de gemeente de kosten voor het sporten betaalde als iemand dat zelf niet kon. Maar daarvoor ben ik te trots. Ik zie sporten als luxe; je kunt ook kosteloos in de buitenlucht hardlopen."

Zelfs nu Patricia een baan heeft, kan zij het geld voor een sportabonnement niet missen. "We leven van 70 euro per week, een sportabonnement voor twee meiden blijft gewoon te duur. Mijn ene dochter is jongvolwassen en kan inmiddels zelf een abonnement betalen."

Op vakantie

"Als ik meer geld te besteden zou hebben, zou ik het Shannon gunnen. Maar het geld is er gewoon nog steeds niet. Wij gaan ook nooit spontaan ergens heen of uiteten. Daar baal ik van, maar dat kan gewoon niet."

"Ik moet eerst alle vaste lasten betalen en daarna blijft er weinig over. Ik heb een strak schema, weet per week precies welke kosten ik heb. Al zijn we afgelopen zomer wel als gezin op vakantie geweest."

Verschillende kinderen

De oudste dochter van Patricia werkt fulltime, maar woont nog wel thuis. "Zij klaagt soms want volgens haar krijgt Shannon meer. Dat vind ik heel moeilijk. Ik heb nu gewoon wat meer te besteden."

"Ik probeer ze wel even veel te geven, maar ze zijn ook verschillend. Kimberley wilde vaker iets nieuws dan Shannon. Shannon hecht meer waarde aan goede basisproducten."

Extra's

"Maar puberdochters willen altijd meer. Voor mijn beide dochters heb ik per maand 50 euro aan kleding te besteden. Als zij meer willen of nodig hebben, moeten zij daar zelf voor werken."

"Mijn oudste dochter betaalt inmiddels alles zelf, maar komt ook niks te kort want ik geef soms nog wat extra’s om het verschil met haar zusje kleiner te maken."

Nike vs Bristol

"Shannon heeft een bijbaan om de extra dingetjes te kunnen kopen die zij graag wil hebben. Maar het blijft lastig als je je kind niet altijd kan geven wat klasgenootjes wel hebben."

"Shannon heeft bijvoorbeeld duurdere kleding dan dat Kimberley destijds had; zij loopt in een joggingbroek van Nike, terwijl Kimberley haar joggingbroek bij Bristol haalde. Tegenwoordig hoor je er nou eenmaal niet bij als bepaalde kledingstukken merkloos zijn."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal te vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.