Vrouw/Columns & Opinie
353961366
Columns & Opinie

'Ga jij eens even heel snel je mond spoelen!'

"Heb je er wel eens over nagedacht? Een ei is gewoon de menstruatie van een kip!" De tafel met Humberto aan het hoofd valt heel kort stil en mijn mond valt open. Zei deze voedingsgoeroe van Green Happiness dat nou echt? Jazeker. Ook nadat ik het artikel in NRC heb gelezen, waarin het ook al werd beweerd, blijft het verrassend klinken: Eet geen ei, want dat is de menstruatie van een kip. Als zulke informatie een basis legt voor een goed onderbouwd voedingsadvies, dan weet ik het niet meer.

Tessa Moorman en Merel von Carlsberg spoelen iedere ochtend 20 minuten hun mond met kokosolie. Om de afvalstoffen te laten verdwijnen. Ik zou niet weten waar ik dat precies in mijn schema moet inpassen.

Allesreinigend spoelmoment

Dat je net staat te spoelen en alles onhandig moet uitsproeien, omdat één van je kinderen wegfietst en een gymtas laat liggen. En jij, gehuld in een badjas en ten overstaan van de buren, naar buiten rent om de tas na te brengen. Weg magisch en allesreinigend spoelmoment.

24/7 met eten bezig zijn. Dat is wat de hedendaagse foodie doet. Met een beetje relatie, baan en gezin ben je al blij dat je aan het einde van de dag zelf de pannen op het vuur weet te slingeren en een leuke maaltijd in elkaar weet te draaien.

Geen wetenschappers

Laat staan dat je eerst vier uur een kluwen zeewier hebt laten weken in zelf getapt bronwater met een snufje Himalayazout, om er vervolgens met gestoofde chiazaadjes en ingekookte amandelmelk een linksdraaiende quiche van te maken. (Zonder eieren uiteraard!)

De dames zijn geen wetenschappers, maar claimen wel van alles. Zo verstoort sojamelk de hormoonhuishouding en kun je beter niet teveel vis eten, want vissen zitten vaak vol tumoren. Je zou er bijna helemaal niets meer door eten.

Het zoveelste boek

Nou; als je dan al iets eet: kies dan voor 400 gram groenten per dag. 400 gram. Dat is nogal wat. Ik weet niet of het klopt wat ze zeggen. Ik weet vooral dat dit het zoveelste boek vol adviezen is dat waarschijnlijk over een jaar weer volledig verdrongen is door een compleet nieuw verhaal.

We.maken.elkaar.gek. Ik zie om mij heen mensen dingen eten waarvan ik alleen maar kan denken: WHY? En dan, terwijl je kauwt op een selderijstengel, gedoopt in de ahornsiroop iets roepen als: 'Het is gewoon een kwestie van naar je lichaam luisteren en je gezonde verstand gebruiken.'

Selderijstengels met ahornsiroop

Je verstand gebruiken? Mijn gezonde verstand roept nooit, maar dan ook nooit dat ik selderijstengels met ahornsiroop moet eten. Of koekjes moet bakken van zeewier. Of als een vogel 's morgens een bak zangzaad moet wegknagen.

Ik lach me rot om producten als 'vegetarische kip', want dat kán helemaal niet! En al die hippe tentjes, met extreem gezonde producten die je tegen torenhoge prijzen kunt kopen, die profiteren alleen maar van onze angst om ongezond te doen.

Het dieet van 'met mate en gevarieerd'

Alle boeken die we kopen, alle blogs die we kijken en alle voedingsgoeroes die we aanbidden; die kletsen ook maar wat. Echt. Om gezond te eten hoef je echt geen lange lijst met do's en don'ts af te werken. Ga nou eens écht logisch nadenken.

Er is, als je het mij vraagt (en ik ben natuurlijk ook geen wetenschapper), maar één goed dieet en dat is het dieet van 'met mate en gevarieerd'. Als ik 's morgens zijn heb in een boterham met pindakaas, dan eet ik die gewoon. En dan ga ik daar ook echt niet eerder dood van. Brood is geen arsenicum, mensen. En vet geen mosterdgas.

Eetstoornis of gezondheidsobsessie

Als je zo gefocussed bent op eten, geniet je dan wel van de andere dingen in het leven? Dingen die er echt toe doen? En genieten van eten; kan dat wel als je je constant afvraagt hoeveel calorieën er in zitten, en hoeveel vet? Of je het wel op het juiste moment van de dag eet, en of je het wel mag eten in combinatie met dat andere product?

Zitten kinderen te wachten op een moeder die de hele dag in de weer is met glutenvrij gevulde broodtrommels, smoothies van tarwegras, banaan en bloemkool? En wat doet het met het idee van kinderen over eten als er zo de nadruk op gelegd wordt? Of met de jonge meiden die de Green Happiness op de voet volgen? Hoeveel ontwikkelen er in al hun kwetsbare onzekerheid een eetstoornis of een gezondheidsobsessie?

Gore zak

Georgina Verbaan was een verademing gisteren aan tafel bij Humberto. Ze gaf toe zo nu en dan behoefte te hebben aan koek (of chips) uit 'zo'n gore zak'. Ter verduidelijking hing ze haar arm tot haar elleboog in een denkbeeldige zak.

Heerlijk. Gezond eten is belangrijk, maar hoort nooit een obsessie te worden. Laten we toch allemaal weer eens normaal doen, en genieten van een boterham met pindakaas. En de ochtend beginnen met een lekkere kop koffie. En NIET met een lik kokosolie.

Jij op VROUW

Maak jij je, net als Hester, ook ergens druk om? En wil je dat verhaal kwijt?

Dan kan dat hier!

Beeld: RTL Late Night

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.