Vrouw/Columns & Opinie
355849788
Columns & Opinie

'Door vaderverlof zal het aantal probleemgezinnen afnemen'

Vader met zijn pasgeboren kind

Vader met zijn pasgeboren kind

Journalist Patrick van Rhijn over het verlengen van het verlof voor kersverse vaders. Hij denkt dat dit verlof veel positieve gevolgen zal hebben voor gezinnen.

Vader met zijn pasgeboren kind

Vader met zijn pasgeboren kind

Eindelijk, mannen mogen straks langer van hun pasgeboren kind genieten! Waarom dat zo lang heeft moeten duren is mij een raadsel, maar dit is geweldig nieuws. Niet alleen voor de vaders, maar ook voor alle moeders!

Hoera!

Ik ben al even uit de baby’s, maar wat een verrassend goed nieuws voor al die kersverse vaders! Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt vandaag met de wet waardoor na de geboorte de partner van de moeder meer dagen vrij krijgt. Hoera! Want waar we eerst altijd zuinige mondjes zagen bij de beleidsmakers. - 'Verlof is veel te duur' - wordt het maximaal mogelijke verlof opeens verhoogd naar zes weken!

Oké, het is nog geen Zweden. Daar kunnen ouders samen per kind dat ze krijgen anderhalf jaar betaald verlof verdelen. Maar wat een stap in de goeie richting! Hier mogen we met zijn allen echt heel blij van worden.

Bureau

Toen ik verlof mocht nemen vanwege de geboorte van mijn inmiddels 15-, 7-, en 6-jarige moest ik me na krap twee dagen alweer melden bij de baas. Meer vakantiedagen had ik niet.

Met veel pijn en moeite liet ik mijn kleintjes achter bij mama, die dan wel kraamhulp had, maar ik weet nog hoe incompleet het voelde toen ik die eerste dagen weer achter mijn bureau zat denkend aan die guppies thuis.

Doorbetaald

Vanaf volgend jaar wordt het een hele week doorbetaald babyknuffelen. Dat is al een hele stap voor Nederland, maar dat het verlof van partners in het eerste halfjaar na de geboorte straks op kan lopen tot vijf weken extra vind ik ongekend!

Die vijf weken worden dan wel maar voor 70% doorbetaald, maar wat een feest. Even echt bonden, er voor en met elkaar zijn. De waarde daarvan is hier structureel onderschat en dat wordt nu recht getrokken.

Zuurpruimen

Minder verwijdering, meer liefde, elkaar beter leren kennen vanaf het allereerste moment, daardoor later ongetwijfeld minder problemen, scheidingen misschien wel (hoop je dan). Maar meer liefde en met elkaar zijn. Dat is de basis! En daar gaan we met z’n allen nu veel meer van krijgen!

Zuurpruimen die klagen dat dit mede betaald wordt door mensen zonder kinderen trek ik slecht. Dit is niet alleen goed voor de vaders. Ook voor de moeders die nog meer hulp krijgen die eerste weken en die ook even tijd voor zichzelf kunnen nemen. De taken worden zo vanaf het eerste begin meteen beter verdeeld en wie wil dat nou niet?

Inplannen

En zelfs de maatschappij profiteert, en dus wij met z’n allen. Zeker weten dat er straks minder ontheemde kinderen, minder probleemgezinnen en minder kosten zijn, terwijl er structureel meer liefde en inlevingsgevoel is voor elkaar!

De band tussen vader en kind wordt hechter en daardoor kan moeder ook meer dingen doen die goed voor haar zijn. Om maar te zwijgen over haar carrière die nu nog vaak in het vriesvak verdwijnt. Mannen en vrouwen gelijkwaardig. Ik noem dit een megastap in de goede richting! Ik zou bijna overwegen nog een paar kids in te plannen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.