Nieuws/Vrouw
356046349
Vrouw

Hoe zit het nu echt met… medicinale cannabisolie?

Hans Kamperman sprong gisteren van het balkon in de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor legalisering van wiet. Nadat hij zijn bedrijven had verkocht, zette hij zich in voor het legaliseren van de wietteelt. De 65-jarige man uit Groenlo had gezien hoeveel baat zijn ernstig zieke moeder had bij medicinale wietolie. Kamperman was het er niet mee eens dat zijn vijf hennepplanten in beslag waren genomen en liet de zaak zelfs voor de rechter voorkomen. Hoe zit het nu écht met medicinale cannabis?

Waarom gebruiken mensen cannabis als medicijn?

Veel mensen gebruiken cannabisolie als medicijn voor een ziekte. Zo vertelde een gebruikster die aan fibromyalgie en depressies lijdt eerder aan VROUW.nl: “Via een kennis kwam ik in aanraking met cannabisolie. In eerste instantie was ik sceptisch: dat was toch gewoon een drug?

Nu gebruik ik iedere ochtend en avond een of twee druppeltjes. Binnen een halfuur verdwijnen mijn pijnklachten, net als de sombere momenten en paniekgedachten. Ik merk dat ik door het gebruik van de olie weer veel meer durf.”

Wernard Bruining van Stichting Mediwiet stelt dat hij veel mensen heeft gesproken, die erge last hebben van bijwerkingen van medicijnen die ze gebruiken voor hun ziekte. Wernard: “Ik heb mensen gesproken die bijvoorbeeld tramadol kregen tegen gewrichtspijn, maar daar weer maagklachten van kregen.”

Hoeveel mensen in Nederland gebruiken medicinale cannabis?

Het ministerie gaat uit van ongeveer 1900 à 2200 patiënten, maar Stichting Mediwiet zegt dat Nederland 100.000 tot 200.000 gebruikers van medicinale cannabis telt.

Wie is verantwoordelijk voor medicinale cannabis?

Het valt onder de opiumwet. De levering en productie van medicinale cannabis aan apotheken en wetenschappelijke instellingen, is de verantwoordelijkheid van het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC). Dit bureau valt weer onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het BMC mag als enige in Nederland medicinale cannabis in- en uitvoeren. Het bureau heeft twee taken: onderzoeken of cannabis en/of cannabisproducten kunnen worden gebruikt als geneesmiddel, en apotheken voorzien van medicinale cannabis, zodat patiënten dit op doktersrecept kunnen verkrijgen.

Mensen mogen medicinale cannabis dus niet zélf produceren.

Als cannabisolie gewoon bij de apotheek verkrijgbaar is, waarom willen veel mensen het dan toch zelf maken?

Wernard Bruining: “Allereerst moet je van de huisarts een recept krijgen. Ik heb van heel veel mensen gehoord dat hun huisarts weigerde om zo’n recept uit te schrijven. Maar stel dat jouw huisarts het tóch voorschrijft, dan moet je de cannabisolie wel zelf betalen.

En dat is duur, want in de medicinale cannabisolie zit zo weinig THC dat de werking ervan veel minder is dan de wietolie die ik mensen zelf leer maken. Je hebt dus meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Mensen die ziek zijn, hebben vaak een uitkering en dus weinig geld.”

Medicinale cannabis die je bij de apotheek koopt, kost € 5,80 per gram, exclusief BTW en receptvergoeding. Stichting Mediwiet stelt dat als je zelf wietolie maakt, je met een paar euro al minimaal tweehonderd gram wiet kunt kweken.

De Transvaal Apotheek, die de medicinale cannabis produceert, stelt dat de hoeveelheid THC is gebaseerd op een onderzoek dat de apotheek samen met de Universiteit van Groningen heeft gedaan. Zij stellen dat het THC-gehalte in medicinale cannabisolie hoog genoeg is voor de medicinale werking, maar te laag om high te worden, zoals bij recreatief gebruik de bedoeling is.

Zelf cannabisolie maken is dus verboden. Maar wat gebeurt er als je het tóch doet?

Het is verboden om hennepplanten in huis te hebben. Maar als je minder dan vijf hennepplanten in huis hebt, gaat de politie er vanuit dat er geen sprake is van ‘bedrijfsmatig handelen.’ Je wordt niet strafrechtelijk vervolgd, maar de planten worden wél in beslag genomen.

Kamperman was het er niet mee eens dat zijn vijf hennepplanten in beslag waren genomen en liet de zaak zelfs voor de rechter voorkomen. De rechter oordeelde dat hij wél schuldig was, maar geen straf kreeg. Toch had de veroordeling gevolgen voor Kamperman: hij heeft nu een strafblad. Ook kan hij Canada niet meer in, het land waar hij grote zakelijke belangen had. Samen met nog overgebleven indianen was Kamperman daar bezig met het opzetten van een Cultural Healing Centre. Hij stak daar drie miljoen euro in, zo vertelde hij eerder aan De Telegraaf.

De Stichting Mediwiet wil dat hennepteelt voor eigen gebruik wordt toegestaan.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.