Vrouw/Praat Mee
356197438
Praat Mee

Praat mee

Moeten zwangere vrouwen voorrang krijgen op het corona-vaccin?

Zwangere vrouwen krijgen mogelijk voorrang bij het vaccineren. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft het RIVM gevraagd uit te zoeken of zwangere vrouwen daadwerkelijk een groter risico lopen op een ernstiger ziekteverloop bij een covid-infectie.

Mocht dit het geval zijn, dan wil de demissionair zorgminister weten of én hoe zwangeren met voorrang gevaccineerd kunnen worden. Op dit moment krijgen vrouwen die in verwachting zijn, net als de rest van Nederland, een vaccinatie op basis van hun leeftijd, beroep of op basis van een eventuele medische aandoening.

Intensive care

Het RIVM heeft al wel erkend dat vrouwen die in verwachting zijn meer risico lopen op een ernstige vorm van corona. In Nederland zijn namelijk 417 zwangere vrouwen en 38 kraamvrouwen met corona in het ziekenhuis beland, waarvan er 35 op de intensive care terecht kwamen en 33 op de high care. 19 patiëntes zijn geïntubeerd, waarvan er 10 op de buik zijn beademd en 4 aan een speciale machine. Tot op heden heeft dit nog niet geleid tot een vaccinatievoorrang voor zwangere vrouwen. Het beleid wordt momenteel echter herzien.

Op Twitter uiten zowel voor- als tegenstanders zich over de mogelijke vaccinatievoorrang voor zwangeren.

Veertigers en vijftigers

Op dit moment worden 1,4 miljoen mensen met een kwetsbare gezondheid ook al uitgenodigd voor een vaccinatie. Dat betekent dat veertigers en vijftigers – de groepen die nu voornamelijk op de IC liggen – mogelijk later aan de beurt zijn.

Praat mee

Wat vind jij? Moeten zwangere vrouwen voorrang krijgen op het corona-vaccin? En vind jij dat veertigers en vijftigers - die mogelijk nog langer moeten wachten - toch ook een uitnodiging voor een vaccinatie moeten krijgen? Praat mee op onze Facebookpagina.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo