Nieuws/Vrouw
359826624
Vrouw

'Eigenlijk was jij nooit goed genoeg, tot nu...'

Lieve jij, nooit gedacht dat ik nog eens een brief aan jou zou schrijven. Maar het moet. Ik kan er niet langer omheen. Jarenlang heb ik je tekort gedaan. En dat ga ik nu rechtzetten. Voordat het te laat is.

Ik ken jou als geen ander. En voor zover ik me kan herinneren, ben ik altijd al hard voor je geweest. Te hard misschien. Van hetgeen je deed tot hetgeen je naliet. Van de in mijn ogen fout gekozen woorden die je sprak tot de dingen die je verzweeg. Niets was ooit goed genoeg. Jíj was niet goed genoeg.

Je verdiende loon

Kom, we gaan voor één keer terug naar je kindertijd. Je herinnert je vast nog wel de keren dat je niet durfde op te komen voor dat ene klasgenootje dat gepest werd. En ze noemde jou nog wel haar beste vriendin! Jouw excuus was dat je bang was zelf ook verstoten te worden.

Hoe vaak heb ik het er later op de middelbare school niet ingewreven dat je je verdiende loon kreeg. Toen niemand het voor jóu opnam. Zelfs je beste vriendin niet. Weet dat ik met terugwerkende kracht achter jou sta. Naast jou. Omdat ik heb gezien dat je bent veranderd.

Slechte relaties

Jouw keuzes in de liefde. Relaties die nergens toe leidden: jij liet ze voortmodderen. Mannen die oprecht waren: jij liep er als een diva overheen. En waarom luisterde je toch niet meteen naar je intuïtie bij mannen die het slechtste met je voor hadden?

Jouw liefdesleven was grof gezegd een ramp. Je ging er zelfs nog voor in therapie, weet je nog? Omdat ik had gezegd dat er met jou vast iets niet goed was. Kon ik het weten dat jij simpelweg de juiste man nog niet had gevonden?

Op dieet

En wat ik nu ga zeggen zal confronterend voor je zijn. Maar ik vond dat er aan je uiterlijk ook wel het een en ander mocht veranderen. Zelfs toen je nog geen 55 kilo woog, vond ik dat je op dieet moest. Als ik nu foto’s van toen bekijk, vraag ik me af waarom ik jou alle jaren daarna het ene dieet na het andere liet volgen. Waarom ik jou strafte voor elke keer dat je er weer eentje niet had volgehouden.

In je werk vond ik je laf. Je wist al jaren dat je gelukkiger zou worden wanneer je je carrière zou omgooien. Dat je succesvoller zou worden als je zou doen waar jij voor gemaakt bent. Waar je elke werkdag goed in bent, puur omdat je gedreven wordt door passie.

In het diepe gesprongen

Uiteindelijk ben je dan toch in het diepe gesprongen. En toegegeven: op jouw CV is geen enkele baan te vinden die niet heeft gefungeerd als bouwsteen. Jij staat inmiddels als een huis. Je kent je kracht en je zwakten. Je weet exact waarom je doet wat je doet. En weet je? Dat doe je soms best wel goed.

Ik vond dat je meer moest liefhebben. Je ouders, je liefste en je vrienden. Het verbaasde me dan ook toen bleek dat zij allang wisten hoe het zat. Dat jij hen beter, vaker en eindelozer liefhad dan je ooit aan mij had toegegeven.

Het gedrein van twee peuters

Sinds je moeder bent geworden, ben ik niet mild voor je geweest. Alles kon wat mij betreft beter, meer en anders. Beter weten hoe dat nou werkte met die baby’s. Meer tijd vrijmaken voor het huishouden, je vrienden en je relatie. Anders reageren op het gedrein van twee peuters.

"Toe, kijk dan naar die andere moeders! Die snappen het wél", riep ik je toe. Maar... ik heb zelf ook nog eens beter gekeken en eigenlijk doen die anderen ook maar wat. En terwijl jij doet wat je kunt, houd je onvoorwaardelijk van je kinderen. Je zou je leven voor ze geven, realiseer ik me. Dus laat ik mijn mond maar houden.

Ach. Ik zie het nu ik in de spiegel kijk. Jij, je was gewoon een kind. Je was een partner, een dochter, een moeder. Je was ook maar een mens.

Het spijt me. Ik hoop dat je het mij vergeeft.

Liefs, ik

Over de spijtbrieven

Wendy Maria Dekker (39) is journalist en illustrator. Nu ze moeder is van een eeneiige meisjestweeling (2,5) is ze vastbesloten een beter mens te worden. En dat begint met 'Sorry' zeggen. Onder andere tegen iedereen over wie ze ooit spontaan een mening had die ze inmiddels nodig moet herzien. Bekijk hier meer van Wendy.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.