Nieuws/Vrouw
361929683
Vrouw

Carlijn heeft een stoma: Ik voelde me ontzettend eenzaam

Carlijn Willemstijn

Carlijn Willemstijn

Taboes; dingen waarover we liever niet praten. In deze serie doorbreken vrouwen een taboe. Carlijn Willemstijn (37) kreeg op jonge leeftijd een stoma.

Carlijn Willemstijn

Carlijn Willemstijn

Dit betekent dat het uiteinde van haar darm via een opening in haar buik naar buiten komt. Al veertien jaar, vanaf haar 23ste, leeft ze met een zakje op haar buik, een onderwerp wat vaak liever vermeden wordt.

Hoogzwanger

Carlijn: "Ik was 20 jaar toen ik ziek werd. De zenuwen in mijn dikke darm konden de inhoud niet meer voortduwen, waardoor ik soms weken geen ontlasting had, liters laxeermiddel naar binnen werkte en een buik kreeg alsof ik hoogzwanger was. Ik had elke dag heel veel buikpijn en leefde niet zoals een normaal meisje van 20. Iedereen om mij heen was een leven aan het opbouwen, terwijl ik voor mijn gevoel alleen maar moest inleveren."

Deze situatie duurde tot die onhoudbaar werd. "De artsen vertelden dat mijn dikke darm het niet deed, het nooit meer zou doen en dat hij er het beste uitgehaald kon worden. Ik was toen 23 en kreeg een stoma. Eigenlijk was ik heel opgelucht, misschien gek, maar ik had nu eindelijk weer de mogelijkheid om mijn leven op te pakken. Tenminste, dat dacht ik."

Nog eenzamer

"Al heel snel had ik ontzettend veel last van vermoeidheid en kreeg ik allerlei kwalen: lekkages, huidirritatie, verstoppingen... Ik kende niemand van mijn leeftijd in hetzelfde schuitje en voelde me ontzettend eenzaam. Gelukkig kwam ik toen vrij snel terecht bij de Stomavereniging, een plek waar ik andere mensen met een stoma ontmoette. Alleen waren al deze mensen oud en grijs. Ik voelde mij nog eenzamer en kon alleen maar denken: 'Zie je wel, ik ben echt de enige'."

"Tijdens die bijeenkomst werd ik wel gewezen op een speciale dag die jaarlijks voor jongeren met een stoma wordt georganiseerd. Hier ben ik naartoe gegaan en dat was geweldig! Iedereen had daar dezelfde vragen en onzekerheden, dat was zo’n warm bad voor mij. Door erover te praten, werd ik steeds opener over mijn stoma."

Wijntje drinken

"Dat deed mij besluiten om als vrijwilliger te gaan werken bij de aparte tak voor jongeren: StomaJONG. Hier worden alle ervaringen, vragen en gevoelens gedeeld, waardoor het onderwerp bespreekbaar wordt. Er gaan zoveel onzekerheden gepaard met een stoma, waar niet veel over wordt gesproken."

"Eén daarvan is daten. Vertel je wel of niet over je stoma? En durf je jezelf bloot te geven? Ik zeg altijd 'Geef er niet te veel aandacht aan'. Ik was tien jaar getrouwd, ben vorig jaar gescheiden en heb sinds een paar maanden een nieuwe vriend. Meteen de eerste avond dat ik bij hem een wijntje ging drinken, kwam mijn stoma al ter sprake. Ik vertelde dat ik ziek ben geweest, met als gevolg een stoma. En dat is helemaal nooit een probleem geweest. Als ik er geen ding van maak, dan maakt hij of zij er ook geen ding van.

Seks

"Ook wat seks betreft: niet moeilijk over doen. Zorg dat het zakje niet te zien is. Dat kan heel simpel door gewoon een kantenband, bijvoorbeeld van jarretels, om je middel vast te maken. Als je er daarna geen aandacht meer op vestigt, merk je vanzelf dat het ook geen bijzonder onderwerp meer is."

"Voor veel mensen is een stoma nog steeds taboe. Een stoma heeft met poep te maken en poep is vies. Dat leren we al van kinds af aan. Ik kreeg daarom ook vaak de reactie: 'Durf je wel te zeggen dat je een stoma hebt?' In het begin vond ik dat natuurlijk heel lastig, als begin twintiger was ik onzeker. Maar ik merk dat openheid het taboe oplost."

"De kwaliteit van leven wordt zoveel beter dankzij een stoma. Na een paar maanden verdwenen al mijn lichamelijke klachten en hield ik zoveel energie over. Die kwaliteit van leven, is het meer dan waard."

Foto: Thierry Schut Fotografie

Jouw taboe op VROUW.nl

Leef jij ook met een taboe en wil je dat op VROUW.nl doorbreken?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.