Nieuws/Vrouw
362374385
Vrouw

Waarom single 50+ vrouwen zo gelukkig zijn

Boven de 50, maar vooral boven de 65, zijn vrouwen vaker alleen dan mannen. En ze hebben het zo slecht nog niet! 'Scheiden was voor mij uiteindelijk het beste om te doen.'

Hoe ouder singles zijn, hoe vaker zij geen relatie meer willen. Ze hebben al kinderen of willen die definitief niet meer. Voor 50+ vrouwen geldt dat ze vaak al een partner hebben gehad en hebben samengewoond. Ze zijn nu vaak gescheiden of weduwe. Tussen 30 en 49 jaar schommelt het aandeel singles rond de 20 procent en zijn er iets meer single mannen.

Jan Latten van het CBS verklaart de cijfers: “Jongeren zijn veel flexibeler. Die willen nog kinderen, die willen nog een huis kopen, die willen nog graag samenzijn. Op latere leeftijd willen vooral vrouwen geen vaste partner meer. Van de single vrouwen van 50-64 jaar wil bijna 40 procent definitief geen relatie meer, tegenover een kwart van de single mannen van die leeftijd. Van de 65-79-jarige alleenstaande vrouwen wil zelfs bijna 70 procent niet meer aan de man.”

“Ze zijn niet genegen om alles nog een keer te herhalen, ze hebben zelf al een wereld opgebouwd met een eigen huis en een eigen inkomen. De motivatie is weg om weer in een nieuwe relatie te stappen, waarin ze gaan samenwonen. Ze hebben ook een fijn bestaan zonder man, die in deze levensfase niet zo heel veel meer toevoegt aan hun al vrij complete leven. Alles is al op orde.”

Geen zin om nestje te verlaten

“Als ze al weer een relatie beginnen, moeten ze zich weer aanpassen of hun nestje verlaten. Daar hebben ze geen zin in. Ze hebben juist meer vrijheid, omdat de kinderen de deur uit zijn. Als ze weer zouden gaan samenwonen, hebben ze daar minder profijt van dan een jonger iemand. Oudere dames zouden zelfs in moeten leveren op hun AOW. Bovendien is er niet de garantie dat de nieuwe relatie geluk brengt, dus waarom zouden ze hun stabiliteit in de waagschaal leggen voor iets onzekers?”

“Mensen hebben dus verschillende redenen om geen vaste partner meer te willen. Zowel bij mannen als vrouwen geven zes op de tien aan dat zij hun vrijheid willen bewaren. Vrouwen stellen vaker dan mannen dat zij slechte ervaringen hebben met relaties, dat relaties veel problemen met zich meebrengen en dat zij er geen hoge verwachtingen van hebben.”

In diepte kracht vinden

Dorien van Nieukerken (50) is twee jaar geleden gescheiden. ”Ik ben na de scheiding door een moeilijke tijd gegaan. Ik vond de ervaring van scheiden pijnlijk, vooral voor mijn kinderen, maar ik heb in de diepte ook kracht gevonden. Het laatste wat ik wilde, was slachtoffer zijn.”

“Inmiddels vind ik het heerlijk. Scheiden was voor mij uiteindelijk het beste om te doen. Ik geniet van mijn eigen huis en zelfstandigheid, maar ben dankbaar voor alle hoofdstukken in het leven. De moeilijke tijden hebben mij juist mogelijkheden gegeven er iets van te maken. Het heeft mij het vuurtje gegeven er iets van te maken. Ik ben nu happy en in evenwicht, doe alles in mijn eigen tempo en op mijn eigen manier.”

“Ik ben zelfstandig ondernemer, ik heb nu meer vrijheid. De kinderen zijn 16 en 17. Ik kan bouwen aan mijn nieuwe onderneming Heart House, een plek waar je aan je persoonlijke ontwikkeling kunt doen middels trainingen en coaching.”

Dorien is gescheiden en heel gelukkig | Eigen foto

Dorien is gescheiden en heel gelukkig | Eigen foto

Als hij nog geen ei kan bakken, gaat hij niet ineens koken

Volgens Caroline (55) zijn er twee soorten gescheiden vrouwen: “Vrouwen die zeggen ‘ik begin er nooit meer aan’ en zij die wel een relatie willen, maar bijvoorbeeld geen zin meer hebben om voor iemand te zorgen. Er zijn boven de zestig genoeg mannen die erop rekenen dat een vrouw ze verzorgt. Met iemand van 30 kan dat nog veranderen, als een man eenmaal boven de 60 is, krijg je hem niet meer opgevoed. Als hij beweert dat hij nog geen ei kan bakken, gaat hij niet ineens koken.”

Oudere mannen willen een jongere vrouw

“Als je een relatie zoekt op je 33ste is het geen probleem, maar als je 55 bent wel. Mannen van mijn leeftijd willen graag een jongere vrouw, liefst wat lager opgeleid. Er is een overschot aan hoogopgeleide vrouwen boven de 50 en ook van laagopgeleide jongere mannen, omdat jongere vrouwen liever een hoogopgeleide man kiezen."

“Zelf ben ik slim en groot, dus dat vergroot mijn kansen niet echt. Ik ben zeven jaar alleen, ik heb een prima leven. Ik heb leuke vriendinnen, leer nieuwe dingen als Spaans en salsa en ga nu ook vluchtelingen helpen om Nederlands te leren. Ik heb een eigen bedrijf als coach en trainer. Dat is ook heel uitdagend en bevredigend."

Actief met lichaam en geest

"Ik blijf constant in beweging, ga geregeld uit. Zelf wil ik een man die ook nog volop werkt en lekker in zijn vel zit. Die actief is met zijn lichaam en geest. Ik ben niet heel hard op zoek, maar sta er voor open. Ik heb een eigen huis, fijn werk en een prima leven. Je went ook aan alleen zijn. En je hebt veel vrijheid. Zo ben ik pas 3 weken alleen naar Cuba geweest.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.