Nieuws/Vrouw
363590093
Vrouw

Aflevering 2 - 'De Luizenmoeder': Een frisse lentebries door juf Anks voorbips

VROUW-collega Daphne blogt wekelijks over het tweede seizoen De Luizenmoeder. "Best opmerkelijk dat de homoseksuele Walter, de vader van Rianne, als de dood is dat zijn dochter een genderissue heeft. Maar in de wereld van De Luizenmoeder kan alles, stereotypen en vooroordelen worden net zo gemakkelijk onderuit gehaald."

Het was weer smullen in de tweede aflevering van deze reeks die draaide om genderverwarring. Omdat Rianne verkleed in spidermanpak hardhandig stoeit met andere kinderen maakt schoolpleinvader Karel zich zorgen dat ze misschien zo’n ‘transpersoon’ is, of lesbisch. Op het schoolplein wordt er vast een voorzetje gegeven door andere ouders: dat het ook wel erg verwarrend is met twee vaders en of Walter en Kenneth onbewust niet liever een jongetje hadden gehad?

Fase

Ook juf Ank vindt het maar niets dat die schattige Rianne hele dagen in zo’n jongenspak loopt en ze wil niets liever dan dat het meiske weer teruggaat naar ‘schattige rokjes’. Volgens kinderpsycholoog/klassenmoeder Hannah is het ‘allemaal maar een fase’ en moet iedereen zich niet zo druk maken. Ook niet over het feit dat Rianne en Hannahs dochter Floor elkaar in de haren vlogen.

Als door papa Walter aan juf Ank wordt gevraagd waarom Bradley wel in een spidermanpak mag lopen en Rianne niet - want is het niet eens tijd om jongens en meisjes gelijk te behandelen? - voegt Ank de daad bij het woord en hangt ze Rianne een zandvest om; zo’n vest dat op sommige scholen wordt gebruikt om ADHD-jongetjes op hun plek te houden. Het frêle meisje bezwijkt onder de last van 20 kilo. Zo lost Ank dat op! Geen woorden maar daden.

Frisse lentebries

Een mannelijke sollicitant die graag op De Klimop wil werken, wint in één klap het hart van juf Ank en juf Helma door te benadrukken dat hij wel raad weet met drukke jongens. Volgens hem moet je ze namelijk aanspreken op hun ‘zachte kwaliteiten’. Juf Ank voelt door de aanwezigheid van deze Mathis zowaar een ‘frisse lentebries door haar voorbips waaien’ en ontdooit volkomen.

Ze gedraagt zich als een verliefd schoolmeisje en herkent in die hoedanigheid ook het gedrag van Rianne. Rianne is gewoon verliefd! Op Bradley, die ook een Spidermanpak draagt. Ze wil indruk maken op haar eerste liefde!

Homovader Walter springt een gat in de lucht als hij dat hoort; zo blij is hij dat zijn dochter geen ‘transpersoon’ is, of - erger nog - lesbisch. Het is precies die wrange humor die De Luizenmoeder boven de gemiddelde Nederlandse komedie uittilt.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.