Vrouw/Columns & Opinie
364153416
Columns & Opinie

The Voice Senior maakt duidelijk: Ouderen horen niet achter geraniums!

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over The Voice Senior, dat vrijdagavond startte op RTL4.

Wat was het leuk, gisteren hè, The Voice Senior. Ik dacht dat ik al een tijdje uit-ge-talentenjacht was, maar dit programma heeft mijn hart gestolen.

Achter de geraniums

Dat komt niet zozeer door het format en ook niet door de jury. Het komt door de senioren. Ze zijn leuk. Energiek. En ze drukken ons snoeihard met ons neus op de feiten: het is waanzin om deze groep achter de geraniums te zetten. Toevallig hadden deze senioren talent voor zingen, maar waarom al dat andere talent onbenut laten? Betrek ze bij de zorg. Bij het onderwijs. Deze groep is goud waard.

Kunstgebitten en Canta's

De clichés vlogen de kijker gisteren om de oren. Kunstgebitten, Tena-lady's, gehoorapparaten, Canta's: zelfs de reclames waren afgestemd op 'oud & krakkemikkig'. Goed, zo werkt de commercie nou eenmaal, ik snap ook wel dat een hoorspecialist een minder grote afzetmarkt vindt rondom de programmering van Het Zandkasteel of Nijntje. Ook de jury liet het nauwelijks na de oudheid te benadrukken. Wendy viel nog net niet in katzwijm bij al het 'schattige' dat ze zag en hoorde (hou op, het zijn geen puppy's!) en bij iedere leeftijd die genoemd werd, vielen de BN'ers van hun stoel. Zo oud? Ongelooflijk!

Nog lang niet dood

Ik zag vooral heel energieke mensen. Nog lang niet dood of onderweg (hoewel we dat laatste natuurlijk allemaal zijn). Er stond daar jarenlange ervaring op het podium. Mensen die zich een leven lang nuttig hadden gemaakt in het bedrijfsleven of de publieke sector. Mensen met inhoud, met een verhaal. Het lijkt me afschuwelijk dat je 'nuttigheid' ineens ophoudt. Dat je niet meer nodig bent, terwijl je nog zoveel kan. Dat je maar wat in je moestuin gaat wieden. Of je aansluit bij een wandelvereniging. En dat je dan hoopt dat je kinderen in het weekend nog een gaatje hebben om je te bezoeken.

Armoede

We stevenen in Nederland op een groot tekort aan personeel in onder meer de zorg en het onderwijs af. Ook in de techniek wordt het tekort steeds nijpender. Is dat niet op te lossen met inzet van al die leuke senioren? Als ik scholen zie leuren om leesmoeders (niet te vinden, allemaal aan het werk) en hoor hoe leraren daar verzuipen in hun taken; is daar dan met kwaliteiten van ouderen geen oplossing in te vinden?

En dan niet vrijwillig, want we hebben het hier over werk. Gewoon mét salaris dus. En dan niet een salaris waar de Belastingdienst meteen een enorme stofzuiger op zet. Maak het voor alle partijen aantrekkelijk. Voor werknemers én werkgevers. Veel 60-plussers leven in armoede. Iets wat ze misschien wel heel graag willen oplossen door (parttime) aan de slag te gaan.

Oma op sneakers

Niet iedere senior zal dit willen, maar ik vind dat de mogelijkheid er wel moet zijn. En wat ik dus al zei: niet voor niets. Gewoon betaald. Het zestig van nu, is het veertig van vroeger. En het tachtig van nu, het zestig van toen.

Als ik terugdenk aan mijn eigen oma, die jurkjes met een ceintuurtje droeg en haar haar in een permanentje droeg, lijkt zij in niets op mijn moeder (66) die ik vooral op sneakers en altijd druk in de weer met haar kleinkinderen aantref. Als er een iPhone crasht, kun je gerust mijn moeder om raad vragen. Ze bijt zich er net zo lang in vast tot ze het euvel oplost; dat kan ze - verre van digitaal fossiel dus.

Kijk The Intern maar

Het is goed dat we ons focussen op de toekomst, op de jeugd. Daar zit talent, vers bloed, grootse plannen. Maar daarbij mogen we niet de oudere generaties afschrijven, want die hebben ook nog eens al die waardevolle levenservaring.

Ik zag een tijdje terug The Intern, een film uit 2015 met Robert de Niro die een gepensioneerd weduwnaar speelt en uit verveling een baan zoekt. Hij wordt senior stagiair bij een modewebsite, waar hij in een razendsnelle wereld zijn kracht, zijn ervaring, laat zien. Als je niet voelt wat ik met mijn betoog bedoel, raad ik je aan die - waanzinnig mooie - film eens te kijken.

En kijk volgende week The Voice Senior. DOEN!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.