Vrouw/Praat Mee
367461166
Praat Mee

Steeds meer mensen veranderen hun voornaam Ben jij blij met die van jou?

Je ouders hebben het ontzettend goed bedoeld en in hun ogen is jouw voornaam prachtig. Maar wat als je er zelf niet blij mee bent? Steeds meer mensen laten hun voornaam bij de rechter veranderen, zo blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. In 2015 waren er nog 503 Nederlanders die een andere naam aanvroegen, in 2016 en 2017 steeg dat naar 583 en 576.

Een duidelijke verklaring voor de stijging van het aantal personen dat hun voornaam wil veranderen, is er niet. Zelf vervloekte ik mijn ouders als puber regelmatig voor de ‘bijzondere’ voornaam die ze mij hadden gegeven. Inmiddels is het een gewoonte om mijn naam luid en duidelijk te spellen. Maar als iemand het vervolgens alsnog verkeerd opschrijft, raak ik wel een beetje geïrriteerd. Hoewel ik heel goed snap dat het voor andere mensen ingewikkeld is, hoor.

Motivatie

Toch heb ik er nooit serieus over nagedacht om mijn voornaam te wijzigen. Ik vind mijn naam namelijk niet stom, ik vind het hooguit vermoeiend om hem continu te herhalen. Maar er zijn mensen die zoveel last hebben van hun voornaam dat ze dus daadwerkelijk de gang naar de rechtbank maken. Om die naamsverandering voor elkaar te krijgen, moet je een hele motivatie aanleveren om de rechter van jouw redenen te overtuigen.

Als ik soms lees welke namen mensen hun kinderen geven, snap ik wel dat sommigen die moeite er ooit voor zullen overhebben. Je zou maar Tippie-Tipper, Svastika of Eh heten... Desondanks lijkt het mij wel pijnlijk om je ouders te moeten meedelen dat je de naam, die zij met zoveel zorg en liefde hebben uitgekozen, niet meer wilt dragen. Is dat het waard allemaal waard?

Praat mee

Ben jij blij met jouw voornaam? Als je zou mogen switchen, voor welke naam zou je dan gaan? En ben je achteraf blij met de voornaam die je je kind(eren) hebt gegeven? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.