Vrouw/Praat Mee
368428979
Praat Mee

Sperma van overleden zoon gebruiken om alsnog nageslacht te krijgen

Zwangere vrouw

Zwangere vrouw

Een rijk Engels stel heeft sperma van hun gestorven zoon gebruikt om alsnog een erfgenaam te krijgen. Met behulp van een IVF-arts is het sperma na de dood van hun zoon afgetapt om ingevroren naar Amerika te sturen.

Zwangere vrouw

Zwangere vrouw

Via IVF en genderselectietechnieken heeft het stel uiteindelijk een reageerbuiskleinzoon gekregen.

Het jongetje zou nu drie jaar oud zijn en in Engeland bij zijn opa en oma wonen, zo schrijft de Daily Mail. Er zijn in verschillende landen ook vrouwen die het sperma van hun man gebruiken om alsnog een kind van hem te krijgen. In Nederland is dit niet verboden om dit te doen, maar de meeste gynaecologen en embryologen staan er negatief tegenover.

Afgelopen week heeft minister De Jonge het Modelregelement Embryowet naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin geven Nederlandse gynaecologen en embryologen aan dat ze in principe weigeren mee te werken aan het bevruchten van vrouwen die zaad willen verkrijgen uit hun overleden man. Als voor de dood van de man al spermacellen zijn verkregen en ingevroren, mogen deze na zijn dood wel worden gebruikt als hij daar van tevoren schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Praat mee

De arts die het Engelse stel hielp, zegt tegen de Daily Mail het een voorrecht te vinden dat hij hen heeft kunnen helpen. Hun zoon (26) en tevens enig kind was verongelukt met de motor. Overigens is het niet mogelijk om eicellen na de dood van een vrouw uit te nemen. Vind jij dat ouders en partners sperma van hun zoon/partner mogen afnemen voor nageslacht? Of vind je dat dit verboden moet zijn/worden? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.