Nieuws/Vrouw
370977335
Vrouw

Sandra's dochter (11) liep hersenletsel op: De schommel brak af

Sandra’s dochter Donna (11) liep vijf jaar geleden door een noodlottig ongeluk hersenletsel op. De schommel waarop Donna zat, brak precies af op het moment dat Donna en haar broer aan het schommelen waren. Donna, destijds 6, kreeg de ijzeren balk op haar hoofd. Sandra: "Het heeft jaren geduurd voordat duidelijk was dat Donna hersenletsel had."

Sandra: "De schommel stond in de tuin bij mijn schoonouders. Hij bleek aan de onderkant doorgeroest, maar dat had niemand gezien omdat de schommel tussen de planten stond. Ik neem het mijn schoonouders dan ook niet kwalijk.

Hersenschudding

In eerste instantie was het niet meteen duidelijk dat de klap zoveel gevolgen had. Toen we met Donna naar de huisartsenpost gingen, kregen we te horen dat het een hersenschudding was en dat ze rust moest hebben. Maar ik wilde toch naar het ziekenhuis. Een CT-scan wees uit dat Donna’s oogkassen en neus waren gebroken en dat er een scheurtje in haar hersenvlies zat.

Ze moest zes weken rust hebben en daarna mocht ze zes weken halve dagen naar school. Toen kwam de zomervakantie. De neurochirurg en revalidatiearts zeiden dat alles in orde was. Maar Donna was nog niet de oude zag ik. In groep 3 kwamen er meer signalen dat het nog niet goed ging. Bij de kleuters kreeg Donna altijd A-plus beoordelingen; het hoogste van het hoogste. Maar in groep 3 kon ze het niveau niet aan.

Sandra van Leeuwen / Eigen beeld

Sandra van Leeuwen / Eigen beeld

Signalen

Ook veranderde Donna van een vrolijk meisje naar een in zichzelf gekeerd meisje, met hoofdpijn en buikpijn en ze was duizelig. Ze wilde ook niet naar school. Ik dacht dat ze het spannend vond op school en dat de klachten daardoor kwamen. Op advies van de juf ben ik nog met Donna naar een osteopaat geweest voor haar buikpijn. Maar dat hielp niet veel."

Aan het einde van groep 4 wisten de juffen niet wat ze met Donna aan moesten. Als ze haar iets uitlegden, begreep Donna het. Maar als ze vervolgens zelf de opdracht moest maken, was Donna het weer vergeten. In twee jaar gingen Donna’s beoordelingen van A-plus naar E; de laagste beoordeling.

Hersenletsel

En als ik thuis tegen Donna zei: 'Trek je jas en schoenen aan', snapte ze het ook niet. Je moest echt letterlijk zeggen: 'Donna, trek je jas aan'. En als dat was gebeurd: 'Donna, trek je schoenen aan.' Dat blijken signalen van een hersenletsel te zijn, maar dat wisten we toen niet."

Toen Donna in groep 5 zat, las ik in de krant een artikel dat kinderen door het koppen van een voetbal hersenletsel konden oplopen. Toen ging er een belletje rinkelen. Ik belde haar revalidatiearts. We werden doorverwezen naar een revalidatiecentrum voor mensen met hersenletsel.

Lasertherapie

Donna moest verschillende testjes doen en toen bleek dat haar concentratiestoornis en overprikkeling inderdaad werden veroorzaakt door niet aangeboren hersenletsel. Donna kreeg ergotherapie en psychomotorische therapie om beter met haar overprikkelbaarheid om te gaan. Maar het sloeg allebei niet aan.

Via via hoorde ik van De Roode Draak. Dat therapiecentrum zet zich in voor kinderen met hersenletsel. Donna krijgt daar sinds september 2017 één keer in de twee weken reflextherapie en sinds januari ook lasertherapie.

Crowdfunding

Vrij snel nadat we met de lasertherapie begonnen, was Donna al minder duizelig. Maar de stichting zit in Biddinghuizen en wij wonen in Poeldijk (zo'n 140 kilometer, red.). We kunnen maar één keer in de twee weken naar Biddinghuizen omdat de rit ernaar toe erg belastend is voor Donna.

Omdat de therapie helpt, hebben we onlangs zelf een laser van 3500 euro aangeschaft. Dat konden we doen dankzij crowdfunding. Omdat mijn man ruim vijf jaar geleden failliet is gegaan en we pas sinds anderhalf jaar uit de schuldsanering zijn, hadden we zelf daar het geld niet voor.

Nu doe ik zelf twee keer per week de laserbehandeling en daarnaast gaan we ook nog naar Biddinghuizen. Omdat het een koude laser is, is het niet gevaarlijk. Ik kan niet iets verkeerd doen, het heeft hooguit geen effect."

Pijnverlichting

Cindy van het Ende-Stronkhorst, oprichtster van De Roode Draak, beaamt dit. Cindy: "De meesten die aan een laser denken, denken aan een hete laser. Maar wij gebruiken een koude laser en die stralen zorgen voor pijnverlichting en meer aanvoer van energie. In de Verenigde Staten wordt het al veel gebruikt, in Nederland is het nog relatief onbekend.

Sandra heeft van ons een training gehad in het gebruik van de koude laser. Het is absoluut ongevaarlijk; je kunt er geen schade mee aanrichten. Maar om het succesvol te laten zijn is het belangrijk om het zo’n twee tot drie keer per week te doen."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een persoonlijk verhaal dat je wilt delen met ons?

Dat kan dan hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.