Vrouw/Columns & Opinie
371050302
Columns & Opinie

Meisjes doen het beter in het onderwijs, nou en?!

Ik ga geen vrienden maken vandaag. Ja hoor, je mag weer los; dat ik een verzuurd oud wijf ben, of iets dergelijks. Prima. Soms moet iets gewoon even gezegd worden. En ik heb het gewoon helemaal gehad met dat gedoe over dat onderwijs dat niet geschikt zou zijn voor jongens.

Het is zowat iedere week raak. Staan er weer een paar van die kerels te blaten op de barricades: jongens lopen achter op meisjes, jongens kunnen niet meer meekomen, jongens houden niet van werkstukken schrijven, ze rennen liever rondjes op het schoolplein.

He hallo, kleine man, be my guest. Ga lekker rennen. Komt het machtsevenwicht aan de top alleen maar ten goede. Want hoewel meisjes het op alle fronten beter doen in het onderwijs, in topfuncties zijn het toch nog steeds vooral mannen die de scepter zwaaien.

Verkeerde sekse

Er zijn eeuwen voorbijgegaan waarin het onderwijs was toegespitst op jongens. Sterker nog: meisjes hadden er niet eens toegang toe. Dat mijn moeder geen universitaire opleiding heeft, heeft niks te maken met een gebrek aan hersenen, maar puur met het feit dat ze van de verkeerde sekse was.

Weliswaar was een studie in de jaren ‘50/’60 ook voor vrouwen toegankelijk, maar makkelijk werd het de meisjes niet gemaakt. Geen stimulerende ouders: ‘want je trouwt straks toch, dus het is zonde van het geld’. En dus ging ze op haar veertiende in de winkel van haar vader werken terwijl ze spaarde voor haar uitzet en wachtte op de prins op het witte paard.

'Meisjes snappen dit niet'

Zelfs toen ik zelf op de middelbare school zat, hing die sfeer er nog een beetje. In de vijfde klas vroeg ik mijn wiskundeleraar of hij me een bepaalde formule nog een keer uit wilde leggen. ‘Dat heeft geen enkele zin’, zei hij. ‘Meisjes snappen dat soort dingen toch niet.’ We spreken hier over eind jaren ’80 hè; dat u dat even in uw achterhoofd houdt. Wiskunde met al zijn ingewikkelde geheimen was voorbehouden aan jongens. Daar waren meisjeshersens niet voor gemaakt. In de jaren ’80 dus!

Ik ging literatuurwetenschap studeren met nog zo’n 100 andere meisjes, want in dat vak zat toch geen toekomst. En mijn toenmalige vriendje studeerde economie, want daar kon je later wel de kost mee verdienen. Dat was de teneur. En op de achtergrond van onze studentikoze leventjes vochten vrouwen om de kansen van hun seksegenoten op scholing en economische zelfstandigheid te vergroten, zoals generaties sterke vrouwen voor hen jaren eerder ervoor hadden gevochten dat vrouwen überhaupt mochten leren lezen en schrijven.

We hebben ons suf aangepast

Pas in 1871 lukte het een vrouw (Aletta Jacobs) om toegelaten te worden tot een universiteit. Wat zal die zich hebben moeten aanpassen aan dat onderwijs dat louter en alleen op mannen was gericht. Mijn hemel, dat moet ijver en doorzettingsvermogen hebben gekost. In je eentje opboksen tegen eeuwen waarin de kunst van borduren en aardappels koken het enige was wat je als meisje diende te beheersen (en, indien van ‘hogere stand’, de kunst van Franse conversatie natuurlijk).

Vertel ons vrouwen niks over aanpassen. We hebben ons suf aangepast. En dat is ons gelukt. Vrouwen, getraind in ijverig en serieus bewijzen dat ze die hogere opleiding ook waard zijn, presteren momenteel in vrijwel alle onderwijstypen beter dan jongens. Hear, hear. Daar is eeuwenlang hard voor gevochten.

En ach, dat arme, sneue jongetje dan. Staat 'ie dan, zielig aan de zijlijn toe te kijken hoe hij door de meisjes voorbij wordt gestreefd. Tja, de tijd van de eeuwige student die vijftien jaar over z’n studie Rechten mocht doen en daarna door papa’s old boys network in het zadel wordt geholpen, is nu eenmaal voorbij. Er moet tegenwoordig gewerkt worden om iets te bereiken. En dat doen meisjes net wat harder kennelijk. Dat hebben ze namelijk geleerd in al die jaren van opboksen tegen die wereld waarin alles om de mannen draaide.

En nou passen zij zich maar aan

En meteen staat de hele goegemeente op z’n achterste benen: help, de jongens blijven achter. Het onderwijs moet worden aangepast. Het kan toch niet zo zijn dat meisjes beter presteren dan jongens? Ja, mensen, dat kan wel. En dat is nog praktisch ook. Want op die manier bereiken we in een paar jaar dan alsnog een goede balans aan de top en in de tussentijd kunnen de jongens zich mooi leren aanpassen. Dat is goed voor ze. Hebben wij ook jaren gedaan en we zijn er bepaald niet slechter van geworden.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.