Vrouw/Columns & Opinie
373657745
Columns & Opinie

'Hulpzoekenden hebben niets aan zalvende leugens'

Vrouw houdt man vast

Vrouw houdt man vast

Wie fysiek een kwetsuur oploopt, heeft het misschien wel even moeilijk maar doet daar, in de regel, niet zo moeilijk over.

Vrouw houdt man vast

Vrouw houdt man vast

Vallen en weer opstaan: dat is het leven zelf. Wie psychisch een kwetsuur oploopt, komt tegenwoordig, bijna als vanzelfsprekend, bij de traumatherapeut. Het is alsof niemand meer weet heeft van het belang om eelt op de ziel te kweken.

Kwetsen

Ik ken de statistieken niet maar ik durf te beweren dat het aantal psychische kwetsuren de fysieke kwetsuren ruimschoots overtreft. En dat heeft alles te maken met hoe mensen elkaar bejegenen.

Even niet opletten wanneer de buurman voorbij komt fietsen en die man is al gekwetst omdat hij zich genegeerd voelt. Even het eten naar binnen werken omdat het voetbal zo begint en de vrouwelijke kok des huizes is gekwetst omdat zij zich niet gewaardeerd voelt.

Wijsheid

Zelfs een goed bedoeld compliment kan door iemand toch als kwetsend worden ervaren, zoals mij laatst overkwam. Ik zei tegen mijn schoonzus: "Wat zie jij er fantastisch uit; je bent eindelijk wat voller in je gezicht." Maar zij vertaalde mijn opmerking in: "Wat zie je er dik uit."

Ooit was ik zelf nogal gauw in mijn wiek geschoten; en dan vooral als mijn vrouw nogal zorgelijk keek als mijn inkomsten wat terugliepen. Tegenwoordig hang ik de wijsheid aan van Khaled Hosseini - een Amerikaanse schrijver en arts van Afghaanse afkomst - die zegt: "Beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen."

Waarheid

En je mag het best weten: deze wijsheid voert ook de boventoon in mijn werk als psychotherapeut. Want mensen die hulp zoeken, hebben er helemaal niets aan om zalvende leugens te horen ("Je bent best wel de moeite waard, ook al denk je nu van niet").

Nee, zij zijn veel meer gebaat bij de waarheid, ook al doet dat eerst een beetje pijn ("Logisch dat je jezelf niets waard vindt; zonder vrouw is de man ook bitter weinig"). Hoe dan ook, het belangrijke punt wat ik wil maken, is: wordt het onderhand niet eens tijd dat iedereen wat meer weerbaarheid toont als het gaat om scherpe bewoordingen?

Terugpesten

Natuurlijk, gepest worden is vervelend, maar er bestaat ook zoiets als terugpesten. Ook niet leuk. Maar het zit nu eenmaal in de natuur van mensen om elkaar vliegen af te vangen. En dat gaat er soms ruig aan toe. Strijdvaardig zijn, is de enige remedie.

Overigens, de beste remedie is om het hele concept van 'gekwetst-zijn' af te schaffen. Wie net doet alsof het niet bestaat, neemt het ook niet meer waar. Heb ik zelf gedaan en iedereen medegedeeld. Dan gaat de lol voor al die kwetsers er heel gauw van af.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.