Nieuws/Vrouw
374692770
Vrouw

Wendy’s zoon heeft autisme: ‘Ik wilde zijn tekeningen met andere mensen delen’

Tekeningen, leuke verhalen, knutselwerkjes… Elke ouder met jonge kinderen krijgt ze met enige regelmaat in de handen gedrukt. Meestal verdwijnen ze in een doos, maar niet bij Wendy Bakker (41). Ze zette de tekeningen van haar zoon Morgan (10) die autisme heeft op een website en maakte er kaarten van. “Morgan is ontzettend trots wanneer hij weer iets verkoopt!”

Toen Wendy en haar man Pascal ontdekten dat Morgan niet lekker meekwam op school en moeilijk vriendjes maakte, besloten zij hem te laten testen. Daar kwam uit dat Morgan autisme heeft. “Ik wilde nooit dat mijn kind een stempel kreeg.

Maar toen de diagnose autisme uit de test kwam, was dit toch wel fijn voor ons: we snapten Morgan nu veel beter. Hij zit namelijk compleet in zijn eigen wereldje en begrijpt sommige gevoelens niet. Nu hij op het speciaal onderwijs zit, gaat het erg goed met hem. Hij heeft het naar zijn zin en maakt veel nieuwe vriendjes.”

Strips

“Met een van zijn nieuwe maatjes begon Morgan strips te tekenen. Hij deed dit altijd al, maar vanaf dat moment nog meer. Hij tekent hoe hij zich voelt, wat hij heeft meegemaakt en daarnaast veel strips met superhelden: Morgan is een enorme fan van Marvel en Stan Lee (stripauteur van Marvel, red).”

Toen hij een brief wilde schrijven aan Stan Lee, met een vraag over Spiderman, moest Wendy vertellen dat zijn idool was overleden: “Ik heb het verteld toen hij ’s avonds in bed lag. Morgan was zo verdrietig… Om met zijn gevoel te dealen, is hij heel veel gaan tekenen. Zo gaat dat bij Morgan: een moeilijke periode tekent hij letterlijk van zich af. Daarna is het ook afgesloten.”

Poepnaagol

“Eerst tekende hij algemene poppetjes, maar op een gegeven moment kwam er een hoofdkarakter: Poepnaagol. Kinderen riepen dat soms plagend naar Morgan, wanneer hij buiten had gespeeld. Van het buitenspelen krijg je soms een zwart randje onder je nagels, vandaar de naam.

Morgan vond dit een grappig woord, dus besloot hij zijn karaktertje zo te noemen. Voor ons is het inmiddels een heel normale naam geworden. Maar eigenlijk is het gewoon heel vies, haha!”

Eigen website

“Ik had op een gegeven moment zoveel tekeningen, dat ik zijn strips op de computer ging verwerken. Wanneer ik een leuk poppetje tegenkwam, hield ik dat apart. Toen ik een heel rijtje met personages had, dacht ik: goh, ik moet hier eigenlijk iets mee doen.

Voor de grap claimde ik een website met de naam Poepnaagol. Later ben ik er serieus werk van gaan maken. Een collega legde de basisvaardigheden uit voor het bouwen van een website. Ik ben toen Morgans tekeningen erop gaan zetten. Heel amateuristisch allemaal: ik ben natuurlijk geen professional.”

Setje kaarten

“Later kwam daar een Facebookpagina en een Instagramaccount bij. Daarop plaatsen we nu samen Morgans strips en tekeningen. Er zijn een paar mensen die het écht leuk vinden om ze te volgen. We verkopen ook kaarten waarop Morgans stripfiguren staan.

Die leveren we samen persoonlijk af bij mensen thuis – mits ze natuurlijk in de buurt wonen. Morgan is ontzettend trots als iemand weer een pakje kaarten heeft gekocht. Er liggen nog meer plannen in het verschiet, zoals misschien het verkopen van merchandise. Maar dit doen we op ons gemak: voorlopig zijn we lekker bezig samen en hebben enorm veel lol!”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.