Vrouw/Seks & Relaties
379182584
Seks & Relaties

’Ik ben aangerand door een collega’

In Lieve Sabine bespreken we wekelijks opvallende, leuke, moeilijke en soms ook pijnlijke problemen. Deze week is een lezeres aangerand door haar collega.

Lieve Sabine, afgelopen maand was er een personeelsfeest van mijn bedrijf en heb ik een nare aanvaring gehad met een collega. Het was al wat later op de avond en veel mensen hadden al een flinke borrel op. Zo ook die vervelende mannelijke collega. Hij danste nogal uitzinnig en stelde zich eigenlijk nogal aan. Een vrouwelijke collega en ik hadden het even bekeken en de conclusie getrokken dat hij zowel op als naast de werkvloer niet ons type was. Het feest werd gegeven in de lobby van ons bedrijf en omdat het toilet in de hal bezet was, besloot ik naar de eerste verdieping te gaan. Op mijn weg terug naar beneden, hield de aangeschoten manager me staande in de gang. Hij complimenteerde me met mijn jurk maar zei in een adem dat hij me de hele avond al gezien had en wel doorhad dat ik met hem flirtte.

Ik stond perplex, want dit was pertinent niet waar. Hij is minstens vijftien jaar ouder dan ik, ziet er niet uit en daarbij is hij getrouwd en heeft drie kinderen. Ik voelde me bedreigd en probeerde hem af te wimpelen. Maar omdat hij ook mijn manager is, deed ik het niet heel resoluut. Hij pakte me bij mijn arm en siste dat ik hem de hele avond al aan het teasen was en niet voor niets naar de afgelegen toiletten was gegaan. Toen rukte ik mezelf los, maar hij duwde me met zijn volle gewicht tegen de muur. Ik voelde zijn erectie tegen mijn heup en hij probeerde me hardhandig te zoenen. Ik ging bijna over mijn nek.

Ik gaf hem een knietje en kon gelukkig aan zijn greep ontsnappen, maar toen ik wegliep, beet hij me toe dat ik mijn ’bek’ moest houden, omdat hij er anders voor zou zorgen dat ik mijn baan kwijt zou raken. Ik ben meteen naar huis gegaan en heb het verder met niemand besproken. Ik kom hem gelukkig amper tegen omdat ik in de buitendienst werk, maar ik voel me er wel heel rottig onder en vind eigenlijk dat hij aangesproken moet worden op dit gedrag. Hoe pak ik dit nou het beste aan? Het is natuurlijk ook al een paar weken geleden. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Help!

Sabine: „Wat afschuwelijk! Kun je geen officiële klacht tegen hem indienen? Dit is toch ontoelaatbaar!! Veel bedrijven hebben een speciale klachtenregeling voor seksuele intimidatie. Ik heb geen idee of dat voor jouw bedrijf ook geldt, maar wellicht zou je dat uit kunnen zoeken. Je werkgever is sowieso verplicht je te beschermen tegen seksuele intimidatie en moet een veilige werkomgeving bieden. Ik zou me goed inlezen en laten informeren over het onderwerp. Er zijn verschillende websites die onafhankelijk informatie geven. Maar ik zou zeker een gesprek met je leidinggevende of met de vertrouwenspersoon van jouw bedrijf aangaan, de situatie uitleggen en vanaf daar een vervolgplan maken. Ik wens je heel veel succes.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.