Vrouw/Mama
37957082
Mama

Badpaktips voor jonge meisjes vallen verkeerd

meisje in badpak

meisje in badpak

Menig vrouw kent wel zo’n beetje de do’s and don'ts op kledinggebied. We hebben allemaal wel een idee van onze figuurvorm (peer, appel, zandloper...) en op basis hiervan die lange rok gekocht of juist laten liggen. Het Amerikaanse blad Discovery Girls dacht er verstandig aan te doen door dit soort tips ook aan jonge meisje voor te schotelen. Meisjes van 8 – 12 jaar welteverstaan. Maar dat schoot ouders in het verkeerde keelgat.

meisje in badpak

meisje in badpak

Het artikel waar Discovery Girls de plank mee missloeg, ging over badkleding. Zo valt er in het tijdschrift onder meer te lezen dat meisjes met rondingen van boven het beste kunnen kiezen voor een badpak dat zoveel mogelijk bedekt.

En ook voor meisjes met wat vollere heupen had het blad de oplossing; laat zwemkleding met strikjes en versiersels op die hoogte in de winkel liggen, je moet voorkomen dat de aandacht juist naar dat gebied wordt toegetrokken.

Als we terugdenken aan die leeftijd, weten we waarschijnlijk allemaal nog wel dat je je juist dan heel erg bewust wordt van je eigen lijf. Er gebeurt al zoveel waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten.

Onbezorgde kijk

En als je dan in een tijdschrift ook nog eens leest dat rondingen van boven maar bedekt moeten blijven, of dat bredere heupen niet benadrukt moeten worden is het helemaal gedaan met je onbezorgde kijk op je lijf.

Ouders vroegen dan ook om opheldering of tikten de uitgeverij op de vingers. Ze stelden dat het prima is om de meiden leuke badpak-tips te geven, maar dat het niet de bedoeling kan zijn dat ze na het lezen ervan vol onzekerheden kwamen te zitten.

Oprechte excuses

Uitgever Catherine Lee trok het boetekleed aan en bood in een lange brief op Facebook oprechte excuses aan. Keurig, fouten zijn menselijk. Het was op geen enkele manier de bedoeling geweest de meisjes een slecht lichaamsbeeld aan te praten.

Sterker nog, de uitgeverij is altijd zo begaan geweest met de onzekerheden die meisjes van die leeftijd hebben, dat ze er zelfs een boek over hebben gepubliceerd: Growing Up, on puberty and body image. De uitgever belooft dat ze van de gemaakte fout zal leren.

Eyeopener

Het verhaal van Discovery Girls is misschien ook weer even een eyeopener voor moeders. Zo hoorde mijn dochter (11) mij vorige week nog tegen iemand zeggen dat ik niet in bikini ga omdat ik mijn buik afschuwelijk vind.

Ik schrok toen ik opmerkte dat ze achter mij stond en alles gehoord had. We vinden het maar heel normaal om te mopperen over dikke billen, een blubberbuik, striae of wapperarmen. Maar wanneer we dat maar altijd uiten in bijzijn van onze kinderen, wordt dat hun waarheid.

Cliché

'Je moet je niet zo aanstellen mam', reageerde mijn dochter gelukkig. Ik gaf haar direct gelijk. 'Schat, het is ook onzin wat ik verkondig. Ik heb duizend keer liever een niet zo strakke buik, dan een sixpack.’ We praten ze ongemerkt veel te veel onzekerheden aan. Eindigen met een cliché dan maar? Komt ie: Schoonheid zit écht van binnen!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.